PRIJETI NAM NAJEZDA GLODAVACA

deratizacija

Prva je deratizacija trebala biti do svibnja, a obavljena je tek krajem srpnja

U dvorištu iza zgrade sinoć sam našla golemog uginulog štakora. Dan kasnije, u blizini garaža u našoj ulici, prolomio se dječji vrisak. Kako i ne bi kad je mališanima pred očima projurio štakor, kaže naša čitateljica s Juga 2.

Unatoč deratizaciji koja je obavljena relativno nedavno, krajem srpnja, u svim se dijelovima grada, sudeći prema pozivima naših čitatelja i objavama na društvenim mrežama, pojava je štakora svakodnevna.

Čini se da je uzrok tomu upravo kašnjenje deratizacije koja je ove godine provedena gotovo četiri mjeseca kasnije nego inače.

– Imamo prijava građana! Pojava većeg broja štakora posljedica je zakasnjele deratizacije. Štoviše, glodavci su viđeni i danju, što nije slučaj kada se postupak deratizacije provede na vrijeme. Primjerice, prošle je godine ona obavljena u rokovima i problem sa štakorima nije bio izražen. Inače, prema pravilima struke i programu mjera koji je dostavljen Gradu Osijeku, preporučuje se minimalno dvije deratizacije godišnje, s tim da se prva treba obaviti u razdoblju od ožujka do svibnja – pojašnjava Magdalena Sikora, voditeljica Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju osječkog Zavoda za javno zdravstvo.

No, nije samo kašnjenje krivo za to što se u svim dijelovima grada štakori viđaju čak i danju, nego su krivi i neki građani koji ne vode računa o kulturi ponašanja i življenja. Naime, unatoč edukaciji koju su provele mjerodavne službe, još uvijek ima onih koji ostavljaju otvorene kante za smeće, odnosno bacaju hranu oko kanti ili ekootoka, a što bez sumnje privlači glodavce. Sikora upozorava da je nužno apelirati na građane koji se ne drže propisa o odlaganju hrane, odnosno kućnog otpada, kako bi se broj glodavaca, uz odgovarajuće mjere deratizacije, sveo na uobičajenu razinu. Srećom, trenutačno je stanje na biološki prihvatljivoj razini, a prema Sikorinu pojašnjenju, to znači da nema ni ekonomskih ni zdravstvenih posljedica.

Ipak, građani su uznemireni.

Website Apps