Predsjednik HNS-ove gradske podružnice, belomanastirski dogradonačelnik Zoran Kranjčec, predstavio je Program potpora u poljoprivredi Grada Belog Manastira za razdoblje od 2016. do 2018. godine koji za cilj ima poticati specijalizirane sektore.

– Jednostavo rečeno, želimo poticati neke grane poljoprivrede i zaintrigirati Belomanastirce da se počnu baviti poljoprivredom – kaže Kranjčec, ističući kako potpore podrazumijevaju dodjelu nepovratnih novčanih sredstava iz gradskog proračuna OPG-ovima, fizičkim osobama koje se bave poljoprivredom, poljoprivrednim obrtima i društvima registriranim za poljoprivrednu djelatnost, uz uvjet da su registrirani na području grada, bez obzira na to gdje se nalaze njihove čestice. Prednost će, nastavlja, imati oni koji prihode ostvaruju samo od poljoprivredne djelatnosti.

– Cijeli je program podijeljen u četiri mjere. Prva se odnosi na plasteničku proizvodnju cvijeća, druga na proizvodnju meda, treća na biljnu i stočarsku ekološku te organsku poljoprivrednu proizvodnju, a četvrta je potpora za početnike u poljoprivrednim djelatnostima – objašnjava, napominjući kako će najveći iznos nepovratnih sredstava biti 15.000 kuna godišnje.

Svaka mjera, dodaje, posebna je na svoj način pa, primjerice, proizvođači meda koji se budu javljali na natječaj moraju biti registrirani pri Hrvatskom pčelarskom savezu, a novac mogu upotrijebiti za nabavu opreme. Oni koji se bave biljnom i stočarskom ekološkom te organskom poljoprivrednom proizvodnjom to moraju činiti na najmanje 0,25 hektara površine i biti upisani u upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a početnikom će se smatrati ona pravna ili fizička osoba koja se u godini za koju se potpora dodjeljuje prvi put počela baviti samostalnim obavljanjem poljoprivredne djelatnosti.

– Prvi natječaj raspisat će se početkom iduće godine – naglašava Kranjčec, dodajući kako će za provođenje programa na raspolaganju biti oko pola milijuna kuna. Prema podatcima koje posjeduje, u ovom je trenutku na području grada registritano 200-tinjak OPG-ova, fizičkih i pravnih osoba koji se bave nekim od spomenutih sektora poljoprivredne proizvodnje pa će svatko od njih imati pravo natjecati se za nepovratna sredstva. Očekuje i javljanje na natječaj onih koji se poljoprivrednom proizvodnjom žele početi baviti. Ivica Getto

Website Apps