Proteklog ponedjeljka oživjele su i belomanastirske srednje škole. U njih je krenulo 787 učenika, od kojih 199 u prve razrede. Najviše učenika polazi Drugu srednju školu, njih 350. Za neko od zanimanja u ”asortimanu” Prve srednje škole odlučilo se 286 učenika, dok je gimnazijalaca 151.

U prve razrede naše škole ove je školske godine krenulo 95 učenika – kaže ravnateljica Druge srednje škole Blaženka Kalčić, napominjući kako je već godinama najveće zanimanje za smjer hotelijersko-turistički tehničar. Po broju novoupisanih slijedi upravni smjer, a zadovoljavajući interes pokazali su još budući konobari, kuhari i kozmetičari. Sve se manje učenika odlučuje za ekonomiste i trgovce.

 Učenici se za hotelijersko-turistički smjer najviše odlučuju zbog posla, kako na kontinentnu, tako i na jadranskoj obali, a osim toga, on nudi i mogućnost pisanja državne mature, dakle nastavak obrazovanja – kaže Kalčić, ističući kako je broj učenika upisanih u prve razrede, ukupno gledajući, zadovoljavajući. U Prvu srednju školu u ponedjeljak je krenulo 286 učenika, od čega 76 učenika u šest odjela prvih razreda. Najviše ih se odlučilo za računalnog operatera (četverogodišnje zanimanje) i CNC operatera – računalno upravljanje strojevima (trogodišnje zanimanje). Kako ističe Marko Ilijašev, pedagog Prve srednje škole, učenici su se za ovo zanimanje odlučili zbog nekoliko razloga.

Osim što je riječ o deficitarnom zanimanju u cijeloj Hrvatskoj, jedan od najvećih baranjskih poslodavaca, tvrtka Starco, pokazala je interes za CNC operaterima. Sudeći prema broju nezaposlenih u Baranji i činjenici da je posao teško pronaći, nije ni čudo da se sve više učenika odlučuje za slična zanimanja koja im, u većini slučajeva, bar donekle jamče zasnivanje radnog odnosa ubrzo nakon završetka školovanja – kaže Ilijašev, naglašavajući kako se slično događa i s vozačima, zahvaljujući tvrtki Ricardo, čiji su predstavnici boravili u školi i istaknuli kako će vozače i slična zanimanja pratiti tijekom školovanja i ponuditi im posao. Dodaje kako su podbacili elektrotehničari, premda je riječ o smjeru koji daje dobru podlogu za nastavak školovanja ili relativno brzo zapošljavanje. Ilijašev konstatira kako je primjetan trend smanjenja broja učenika.

Najveći razlog tomu sve su češći odlasci iz Baranje, a zašto je tome tako, zapitati bi se trebao netko drugi – podvlači Ilijašev.

U prvi razred belomanastirske Gimnazije, ističe njezin ravnatelj, Veljko Frank, krenulo je 28 učenika, pa Gimnaziju trenutno polazi 151 učenik.

Ivica GETTO
Website Apps