DAN SELA U LUGU

9. listopada 2015.

Nakon što je Lug proteklog vikenda bio domaćin “općinskom” Paprika festu, jučer i danas održava se još jedan festival paprike, ovaj put u organizacji mjesnih udruga – Civilnog centra “Deak Ferenc”, DVD-a Lug, LD-a Fazan i Udruženja “Baranja”.

Paprika_00

Najavljen je kao šesti, a većina događanja održava se kod novog Doma kulture. Sve je počelo jučerašnjim otvaranjem izložbe fotografija, nakon kojeg je slijedio okrugli stol o baranjskoj paprici te učenje mađarskih plesova. Završilo je velikim partyjem. Nekoliko desetaka izložbenih štandova s autohtonim proizvodima, rukotvorinama i, dakako, paprikom, bit će postavljeno danas (subota), već od 10 sati. Budući da Paprika fest ima i natjecateljski duh, planirano je ocjenjivanje ljute i slatke začinske paprike. Komisija će na uzorke čekati u 11 sati. Točno u podne svi posjetitelji mogu kušati besplatni “zastupnički grah”, planiran za približno 1000 ljudi. Nazvali su ga tako zbog toga što je za njega glavni i odgovorni još uvijek aktualni saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine – Šandor Juhas. Kao i uvijek do sada, organizatori su osmislili čitav niz popratnih sadržaja.- Planiramo održavanje raznih radionica i zabavnih igara koje smo nazvali Paprika Jancsi. U njima mogu sudjelovati stari i mladi, a sve igre vezane su uz papriku, kako začinsku, tako i onu svježu – objašnjava Ištvan Tokai, jedan od organizatora, napominjući kako je planiran i bogat kulturno-umjetnički program.

LugZabava05

U sklopu Paprika festa, naime, s početkom u 15 sati, najavljena je Smotra folklornih skupina Hrvatske, a u večernjim satima goste će zabavljati vojvođanski svirači. (I.G.)

Website Apps