PAPRIKA FEST U BARANJSKOM LUGU

Kvalitetnu papriku ponudila su 23 proizvođača

paprika(32)

LUG – Tijekom vikenda održan je još jedan luški Paprika fest, a organizatori, civilne udruge iz ovog baranjskog živopisnog mjesta, nazvale su ga – jedinim pravim. Na prostoru ispred nedovršenog Doma kulture posjetitelje je čekalo 30-ak bogato opremljenih štanova, među kojima su 23 štanda rezervirana bila za 23 proizvođača začinske paprike, većinom iz Luga, ali i iz okolnih sela, te jedan za proizvođača iz bačkog Bezdana.

– Ove je godine uvjet bio da se natjecati mogu samo oni proizvođači koji izlaži svoju papriki na štandu – kaže Ištvan Tokai, jedan od organizatora, naglašavajući kako je i ovaj, šesti po redu Paprika fest, organiziran da domaći proizvođači paprike svoju robu lakše mogu prodati. Podsjeća kako mnogo mještana živi upravo od proizvodnje začinske paprike te kako je prodaja pojačana upravo nakon Paprika festa. To su nam potvrdili i proizvođači.

– Doista mogu reći da nakon festa imamo više kupaca – kaže Zsuzsana Jozsef, supruga vlasnika OPG-a Istvan Jozsef, koji godišnje proizvede u prosjeku 1,5 tona ljute i slatke paprike. I ove godine cijena njihove paprike je 120 kuna po kilogramu, kao i prošle, pa se Zsuzsana nada da će opet prodati svu proizvedenu količinu. Kupce, tvrde, već godinama ima iste. Dolaze joj na kućni prag, a dio robe šalje čak i poštom. Za razliku od nje, Margita Majerhof odlučila je podići cijenu svojih proizvoda.

– Pripadamo u red malih proizvođača, a budući da su poskupjela drva i godina je bila loša za proizvođače paprike, morali smo podići cijenu – priča, ističući kako će ovogodišnja cijena biti 130 kuna za slatku te 140 kuna za ljutu papriku. Dodaje kako je cijena njezine paprike već 10 godina bila ista, što kao mali proizvođač nije uspjela izdržati. Njezin OPG godišnje proizvede 300-tinjak kilograma začinske paprike. Unatoč žestokoj konkurenciji baranjske paprike, komisija na čelu s Tomom Vinkovićem s osječkog Poljoprivrednog fakulteta prvo mjesto za slatku papriku dodijelila je mladom Denielu Kolaru iz bačkog Bezdana. Na upit hoće li sada Baranjci i Slavonci, umjesto kod poznatog Kisa, u Vojvodinu po papriku dolaziti kod njega, skromno odgovara kako treba probati i jednu i drugu pa tek onda odlučiti.

– Proizvodnjom paprike bavim se otprilike tri godine, a godišnje proizvedemo približno pet tona – priča Kolar, napominjući kako je cijena slatke paprike 85 kuna za kilogram. Ljute, za sada, još uvijek nema, ali za nekoliko dana, u bezdanskoj Maloj ulici 7, počet će je prodavati za sličnu cijenu.

– Za proizvodnju kvalitetne paprike nema specijalnih tajni. U posao treba uložiti srce i dušu, mnogo učiti i to je to – kaže Kolar.

Komisija je ocjenjivala slatku i ljutu papriku. Najbolju ljutu paprku imala je Magdolna Kovač, drugo mjesto osvojio je OPG Stankić, a treće mjesto Udruženje Baranja. Deniel Kolar proizveo je najbolju slatku papriku, srebro je pripalo Siniši Zetoviću, a bronca Julijani Vašarević.

Osim začinske paprike, na luškom se Paprika festu moglo još štošta vidjeti. Štand OPG-a Bošnjak, primjerice, obilovao je domaćom zimnicom, vidjeli smo i štandove s medom i kolačima. Poslijepodne stigao je i majstor s ”koerteš kolascem”, a već od podneva dijelio se “zastupnički” grah. Jedan od kuhara, naime, bio je Šandor Juhas, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine. U sklopu Paprika festa otvorena je izložba fotografija i održan okrugli stol o baranjskoj paprici, a svi zainteresirani mogli su učiti plesati mađarske plesove. U cijeli je program ukomponirana i smotra foklora te velika fišijada na kojoj je kuhalo 50-ak fiš-majstora. Pobijedio je Zoran Toprek. Pozivu organizatora odazvali su se brojni gosti, među kojima Deneš Šoja, načelnik općine Kneževi Vinogradi, Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac…

 

Izvor: Glas Slavonije/Ivica Getto

Website Apps