DOMINIK KNEŽEVIĆ POBIRE NAJVIŠA PRIZNANJA ZA KVALITETU CRNE SLAVONSKE SVINJE

1773_20130609161640340

VILJEVO – Odrastao u Osijeku i nekada pravo gradsko dijete, kako za sebe govori Dominik Knežević (36) iz Viljeva, prije nešto više od jednog desetljeća odlučio je potpuno promijeniti način života: gradske ulice zamijenio je viljevačkim sokacima sa širokim šokačkim dvorištem, u kojem danas među rijetkima u Hrvatskoj uzgaja ponajbolje domaće crne slavonske svinje. Za njihovu je kvalitetu nedavno na Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu odlikovan najvišim priznanjima: prvim mjestom za neraste i drugim mjestom za krmače.

Ovaj geodetski tehničar, koji je od ove jeseni i brucoš Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, smjer zootehnika, odlučan je svoje životne interese potpuno podrediti afinitetima prema autohtonim dragocjenostima Hrvatske i Slavonije, kao što su bogata folklorna tradicija i baština te autohtone pasmine pasa poput hrvatskog ovčara, a posebice crnim slavonskim svinjama. Zajedno s još nekolicinom uzgajivača ove pasmine svinja prije četiri godine inicirao je i osnivanje Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Fajferica. Danas je na čelu ove udruge s 50 uzgajivača iz cijele Hrvatske i s neskrivenim ponosom ističe da je riječ o uzgojnoj organizaciji s rješenjem Ministarstva poljoprivrede za bavljenje crnim slavonskim svinjama.

– Sredinom devedesetih godina, kada se počelo s programom uzgoja crnih slavonskih svinja, bilo je samo 200-tinjak krmača na području Slavonije i Baranje, a danas ih je više od 1100, s napomenom da su sve traženije i cjenjenije u ugostiteljskim lokalima u Zagrebu i u Dalmaciji – kaže Knežević, dodajući da se tijekom tog vremena značajno povećala i kvaliteta uzgoja te da se inzistira na tome da se uzgajaju čiste” fajferice, bez križanja s drugim sortama.

Udruga je tijekom vremena otišla i korak dalje te je upravo pred otvaranjem jedan pogon za preradu mesa crne slavonske svinje u Novoj Gradiški, a u izgradnji je isti takav pogon u Zagrebu. Knežević i sam iz godine u godinu intenzivno radi na promoviranju fajferica kao sorte koja se pokazala iznimno kvalitetnom i cijenjenom u svijetu.

– U svom OPG-u trenutačno imam 20 rasplodnih grla, krmača i nerasta, i naš glavni proizvod zapravo su nazimice i nerastići koji su sve traženiji na tržištu jer je ono sve više počelo prepoznavati zdravi proizvodni slobodni uzgoj te zdravo i kvalitetno meso, čija je cijena uvijek za 30-ak posto viša od cijene domaće bijele svinje. To nije bez razloga, jer je uzgoj ove vrste svinja znatno duži i drugačiji od uzgoja standardne svinje. Primjera radi: za tov bijele svinje od 120 do 150 kilograma u prosjeku treba približno šest mjeseci, dok će fajferici za postizanje iste težine trebati između 18 i 24 mjeseca. Tada se tek dobije zrelo, kvalitetno meso. Osim toga, i prehrana i uvjeti uzgoja razlikuju se. Fajferica je oduvijek vrijedila kao “svinja za puk koju svatko može držati”, vezano uz smještaj znatno je manje zahtjevna, podnosi siromašniju prehranu i znatno bolje iskorištava hranu. Osobno ih hranim najvećim dijelom žitaricama, djetelinom i bundevama iz vlastitog uzgoja, uz vrlo malo dodataka – kaže Knežević.

 

Izvor: Glas Slavonije/Lidija Ančić

Website Apps