GASTROTURIZAM RAZVIJA I OPG MATIJEVIĆ

preuzmi (5)

SUZA – Baranja je dobila još jedno, malo, ali simpatično gastroturističko odredište. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Matijević iz Suze, naime, otvorilo je kušaonicu vlastitih suhomesnatih proizvoda. U dvorištu stoljetne kuće u ovom živopisnom baranjskom selu s većinskim mađarskim stanovništvom, iz kojeg puca veličanstveni pogled na pola Baranje, od tradicionalnog materijala i u tradicionalnom stilu adaptirali su objekt za manje skupine turista, koji će u njemu moći kušati nešto iz njihova asortimana. U prvom redu, reći će Hrvoje Matijević, riječ je o kulenu, na koji je posebno ponosan.

– U našoj kušaonici može se kušati jedan od rijetkih certificiranih baranjskih kulena, koji je nedavno dobio i rješenje o zaštićenom geografskom podrijetlu na EU razini – kaže Matijević, podsjećajući kako su, uz njihov OPG, certificirani proizvođači za proizvodnju baranjskog kulena samo još Belje i OPG Pero Dobrovac iz Kneževih Vinograda. Dodaje kako stoga, osim otvaranja kušaonice, proslavljaju i “plavu EU markicu” koju će uskoro dobiti. Nastavlja kako godišnje prerade 150-ak svinja, od kojih izrade približno 2000 kilograma kulena.

– Dakako da kulen nije sve što izrađujemo. Ništa se manje ne trudimo ni prilikom proizvodnje kulenove seke, ali i slanine – kaže, pokazujući jedan od približno 2000 komada “kralja kolinja” – vlastitog, pravog baranjskog kulena.

Kušaonica, u kojoj se suhomesnati proizvodi mogu kušati i kupiti, radit će svakodnevno, ali nije naodmet ranije se najaviti. Inače, adaptacija i opremanje kušaonice koštali su približno 80.000 kuna. Polovinu iznosa Matijevići su financirali sami, a ostatak su poticaji ostvareni od Ministarsva turizma. Na otvaranje su pozvali 80-ak prijatelja i poslovnih partnera, a svoj obol cijeloj priči dali su tamburaši.

Izvor: Glas Slavonije/Ivica GETTO
Website Apps