Bodljikava žica, koju su Mađari postavili duž granica s Hrvatskom i Srbijom, našla se na prirodnom migracijskom putu krdima jelena i srna, a o njihovom stradavanju svjedoče potresne slike koje se šire društvenim mrežama.

Na opasnosti na koje nailaze životinje prije nekoliko dana upozorili su na svom Facebook profilu fotografi Mario Romulić i Dražen Stojčić Fa. Uz video zapis na kojem su prošle godine zabilježili kretanje krda jelena zapisali su: „Drveće na ovom snimku je granica između Hrvatske i Mađarske u Baranji. Do prije neki dan su tu jeleni migrirali preko granice na dnevnoj bazi, i to ponekad i po par tisuća, u velikim krdima… sada je tu Orbanova bodljikava žica!“ Kako ističe Romulić, prostor uz Dunav i Kopački rit u Baranji, Mađarski nacionalni park i srpsko Podunavlje prostor je kojim je nesmetano migriralo i do dvije tisuće košuta i jelena.
U pokušavaju da preskoče četiri metra visoku ogradu, životinje se svakodnevno zapliću u bodljikavu žicu, nakon čega, ranjene, umiru u mukama. Osim jelenima i srnama žica sprečava slobodno kretanje i čitavom nizu drugih životinja, od lisica i zečeva pa do divljih svinja.
Potresne fotografije nesretnih životinje koje leže ranjene u lokvama krvi, šire se društvenim mrežama, a pristižu i s mađarske i s hrvatske strane žice.  Mađar Janos Horvath koji je na svom Facebook profilu objavio niz fotografija nesretnih životinja koje su stradale u pokušaju da, na svom putu, prijeđu bodljikavu žicu, a snimljene su kako kaže u Nacionalnom parku Dunav – Drava.

Radio Osijek

Website Apps