Udruga Graševina Croatica i Vina Belje organizirali su u novoj beljskoj Vinariji na Banovom brdu iznad Kamenca hrvatsko-francuski vinski susret pod nazivom Rendez-vous s graševinom. Na “spoj” su pozvali šest vrhunskih francuskih vinara iz Bordeauxa, profesionalne kušače, hrvatske proizvođače vina, sommeliere, ugostitelje, novinare i turističke djelatnike. Nešto više od sat vremena francuski su vinari pričali o svojim iskustvima u promociji vina i vinskom turizmu, proizvodnji vina te načinima kako biti upečatljiv i poseban u svom poslu.

– Rendez-vous s graševinom zapravo je organiziran kako bi nam francuski stručnjaci pričali o svom načinu rada, ali nam ujedno i u(po)kazali koje su naše mogućnosti daljnjeg razvoja u segmentu vrhunskog vinskog turizma, prezentacije te promocije vina – kaže Ljiljana Vajda-Mlinaček, direktorica beljskog sektora marketinga i turizma, naglašavajući kako je za hrvatske vinare i vinogradare iznimno važno vidjeti kako to rade Francuzi, zasigurno svjetski prvaci kako u proizvodnji tako i promociji vina.

Bordeaux su, nastavlja, odabrali zato što je riječ o najvećoj i jednoj od najznačajnijih vinskih regija u svijetu, gdje se proizvodnjom vina bavi približno 7000 vinara i vinogradara. Ako netko zna raditi, kaže Vajda-Mlinaček, sigurno su to vinari iz Bordeauxa.

Kako je zaključeno, hrvatski vinari mogu još mnogo naučiti od kolega iz Francuske kao vodeće vinske velesile, ali hrvatsko vinarstvo razvija se u dobrom smjeru, posebice kada je riječ o graševini kao najvažnijoj kontinentalnoj sorti. Francuzi, naime, nisu ostali nimalo ravnodušni nakon prezentacije hrvatskih vinara, koji također mogu mnogo toga pokazati. Visoko su ocijenili kvalitetu predstavljenih hrvatskih vina pa čak našli i sličnosti u nekima od kušanih vina.

vinograd

– Gosti iz Francuske zainteresirani su i za organiziranje vinskih tura po Hrvatskoj pa će udruga Graševina Croatica kreirati i novi zajednički turistički projekt Vinske ceste graševine, koje će obuhvatiti sve članove udruge, od Kutjeva, preko Iloka i Erduta do Baranje – podvukla je Vajda-Mlinaček.

Članovi udruge Graševina Croatica su, pak, izrazili nadu kako je subotnji susret samo prvi korak u daljnjoj zajedničkoj suradnji.

Ivica GETTO
Website Apps