Bliže se još jedni parlamentarni izbori, a Baranjce, kao i uvijek, zanima tko će, eventualno, u Saboru “braniti boje” regije između Dunava, Drave i granice s Mađarskom. Do sada se, tvrde mnogi, Baranja nije mogla pohvaliti većim brojem zastupnika, premda je gotovo u svakom sazivu Sabora sjedio bar jedan Baranjac.

Pred biračima u IV. izbornoj jedinici, u koju pripada i Baranja, naći će se 14 izbornih lista, dok će pripadnici nacionalnih manjina moći birati na takozvanim manjinskim listama u sklopu XII. izborne jedinice. Trenutačno vladajući SDP i njegovi koalicijski partneri na listu u IV. izbornoj jedinici odlučili su uvrstiti predsjednicu belomanastirskog GO SDP-a i gradsku vijećnicu, Željku Zagvozdu. Jedina je Baranjka na listi koalicije Hrvatska raste, koju predvodi Domagoj Hajduković. “Na prošlim parlamentarnim izborima bila sam 13. na listi, a sada 11. Zadovoljna sam iskazanim povjerenjem, ali mi je na neki način žao što sam jedina iz Baranje. Uopće, mislim da je na listama vrlo malo Baranjaca”, kaže Zagvozda, koja prigodu za odlazak u Sabor vidi u preferencijskim glasovima.

HDZ-ova Domoljubna koalicija odlučila je na 12. mjesto liste koju predvodi Milijan Brkić uvrstiti Stipana Šašlina (HDZ), načelnika općine Draž. “Ovo je moje prvo uvrštavanje na listu i izuzetno sam ponosan na to”, kaže Šašlin, napominjući kako je mjestom na listi zadovoljan. Svjestan je da mu pozicija na listi baš i ne jamči ulazak u Sabor, ali “prostor” za eventualni ulazak u Sabor ostavlja zbog preferencijalnog načina glasovanja. “Kada bi me Baranjci podržali, moguće je da Baranja konačno dobije u Saboru predstavnika hrvatskog naroda, a ne samo manjince koji za ovu regiju nisu bogzna što učinili”, poručuje. I njemu je žao što je na listama malo Baranjaca.

Nekoliko mandata za ulazak u Sabor na listama u IV. izbornoj jedinici očekuje HDSSB, a jedina Baranjka na listi koju predvodi Branimir Glavaš je predsjednica belomanastirskog Gradskog vijeća, Jadranka Sabljak, koja je zauzela 9. mjesto. “Čast mi je biti na listi, posebice stoga što u politici nisam dugo”, kaže ona. I ona se slaže s kolegama kako Baranjci zaslužuju više mjesta na izbornim listama te još jednom podsjeća kako, zahvaljujući preferencijskim glasovima, u Sabor može otići i posljednji s liste.

Ove stranke, odnosno koalicije, sudeći prema anketama, jedine imaju šanse prijeći izborni prag u IV. izbornoj jedinci. Ni ostale, manje stranke ili koalicije nisu se baš pretrgle kako bi na liste uvrstili baranjske političare. No na Baranjce nije zaboravio Živi zid. Na listi za IV. izbornu jedinicu su Ivan Pavoković iz Belog Manastira i Andrej Jurić iz Šumarine.

Ivica GETTO
Website Apps