DARUJTE KRV – POKLONITE ŽIVOT

21. listopada 2015.

Klinički bolnički centar Osijek, Odjel za transuzijsku medicinu, uputio je poziv dobrovoljnim davateljima krvi sa područja Belog Manastira,  sa naglaskom na dobrovoljnim davateljima krvne grupe “0”.

Kao i obično Crveni križ grada Belog Manastira organizirao je za   petak, 23. listopada u vremenu od 09 do 14 sati  prikupljanje krvi od dobrovoljnih davatelja i to u  svojim prostorijama u ulici Vladimira Nazora 28 u Belom Manastiru.

Da vas podsjetimo: krv darivati može svaki zdravi čovjek u dobi od 18 do 65 godina. Darivanje krvi svojevrstan je “trening” tijela za situacije povezane sa većim gubitkom krvi ( redoviti davalac krvi lakše savladavaju takove situacije, te imaju značajno manje komplikacije koje mogu nastati kao poslljedica gubitka krvi; darivanje krvi pridonosi oporavku tijela, “provocirajući” tijelo za stvaranjem novih krvnih stanica, te se može govoriti čak o svojevrsnom “podmlađivanju”, a kod muškaraca može smanjiti rizik od srčanih i krvožilnih oboljenja.

Samo darivanje krvi svojevrsna je kontrola željeza u krvi, kao i testiranje na biljege krvlju prenosivih zaraznih bolesti (hepatitis B, hepatitis C, AIDS i sifilis).

Količina darovane krvi je 450 ml , te je darivanje te količine krvi neškodljivo za zdravlje zdravog čovjeka.

Iva Arači/baranja.hr

 

 

 

 

 

Website Apps