Halloween ili Noć vještica (noć s 31. listopada na 1. studenog)  praznik  je koji se najviše slavi u Americi, ali pod utjecajem američke filmografije( filmovi Johna Carpentera) postaje sve više prihvaćen i u ostatku svijeta pa tako i kod nas.

Noć vještica vuče korjene iz drevnog keltskog estivala mrtvih ( doslovan prijevod riječi Halloween  označava večer prije Dana mrtvih), a prema keltskom kalendaru 1.studeni označavao je početak i kraj životnog ciklusa. Kelti su vjerovali da na taj dan duše pokojnika prelaze na drugi svijet, palili su vatre kao pomoć zalutalim dušama u pronalasku puta, a vješticama i duhovima iznosili darove u obliku hrane i pića

 

Kod nas se obilježavanje ovog datuma svodi na party zabave, pa će tako u Belom Manastiru 31.listopada biti organizirana već tradicionalna zabava povodom Noći vještica u Gradskoj knjižnici Beli Manastir.

 

U vremenu od 9 do 12 sati djeća će moći izrađivati ukrase vezane uz Noć vještica, igrati igre sa strašnim knjižničarem, smišljati što strašnije priče, te se na zabavan način pripremiti za jezovitu noć koja dolazi.

Iva Arači/baranja.hr

 

Website Apps