preuzmi

BELI MANASTIR – Je li na pomolu kriza belomanastirskog Gradskog vijeća i izvanredni izbori zbog neizglasavanja proračuna, još je uvijek rano kalkulirati. No, svojevrsni zaključak mogao bi se donijeti već u četvrtak, kada je zakazan nastavak prekjučer prekinute 21. sjednice Gradskog vijeća. Do prekida je došlo zbog nedostatka kvoruma pa se o proračunu za iduću godinu nije niti raspravljalo. Nedostatak kvoruma izazvali su vijećnici SDP-a i SDSS-a, koji su nakon 2. točke dnevnog reda napustili sjednicu, procijenivši kako neće biti dovoljno ruku za izglasavanje proračuna. Sporni su, zapravo, bili glasovi dopredsjednika Gradskog vijeća, HNS-ovca Srećka Ivkovića i bivšeg člana HNS-a Miroslava Dragaša, jer se ni jedan od njih nije pojavio na sjednici. Za izglasavanje proračuna gradonačelniku Ivanu Dobošu, kojega su do sada podupirali vijećnici SDP-a, SDSS-a, HDSSB-a i HNS-a, potrebno je 10 od 18 vijećničkih glasova. Uz četiri SDP-ova, tri HDSSB-ova i dva SDSS-ova glasa, jasno je da mu je potreban još jedan, najrealnije iz redova HNS-a, budući da je teško (mada ne i nemoguće) povjerovati da će za proračun biti netko iz oporbene koalicije na čelu s HDZ-om.

– Ovako kvalitetan proračun, vrijedan približno 37 milijuna kuna, do sada nikada nije bio predložen. Dočekali smo konačno sredstva od EU potpore te u proračun uvrstili obnovu stadiona, bazena, bivšeg beljskog restorana u Šećerani, Doma kulture u Branjinom Vrhu, zvonika na crkvi u Šumarini, gradnju kuće za ispraćaj na središnjem groblju i štošta drugo – rekao je nakon prekida sjednice Doboš, napominjući kako ne vidi razloga da ga oporba odbije, jer je riječ o pravom razvojnom proračunu. Tvrdi kako bi eventualno neizglasavanje proračuna zakompliciralo situaciju, budući da nakon izbora u grad dolaze konzultanti koji bi, zajedno s gradskim timom, trebali raditi na izradi intervencijskih planova vezanih upravo uz investicije od EU potpora. Izrazio je nadu da će u četvrtak biti dovoljno ruku za izglasavanje. I predsjednik belomanastirske HNS-ove podružnice, dogradonačelnik Zoran Kranjčec, drži da je prijedlog proračuna jedan od najboljih u posljednje vrijeme, te ga treba podržati. Između ostaloga i zato što je u proračun uvršten HNS-ov poljoprivredni program. Stav belomanastirskog HDSSB-a je sličan.

– U proračunu je mnogo novih stvari, prijeko potrebnih gradu i prigradskim naseljima. Jednostavno, ne smije se dogoditi da proračun ne bude izglasan – poručuju iz HDSSB-a.

Izvor:Glas Slavonije/ Ivica Getto

 

 

 

 

Website Apps