POPIS BIRAČA

20131106-Promocija-knjige-D-Bozic-Bogovic

Kako stoji u rješenju koje je objavio ministar uprave Arsen Bauk, na popisu birača koji u nedjelju mogu izići na parlamentarne izbore nalazi se ukupno 3.791.352 birača.

S prebivalištem u Republici Hrvatskoj, po općinama i gradovima, upisano je 3.755.067 birača, dok su ostali bez prebivališta u RH. U dijaspori je tako upisano 36.285 birača. U XII. izbornoj jednici, koja obuhvaća nacionalne manjine, upisano je pak 299.526 birača. Od ukupne brojke, na biračkom popisu za IV. izbornu jedinicu nalazi se njih 259.663, dok pravo glasa u Baranji ima 34.340 birača. Na 12 biračkih mjesta u jedinom baranjskom gradu za svoje kandidate i političke sranke mogu glasati 8692 punoljetna Belomanastirca. Sukladno Popisu stanovništva iz 2011. godine, bez prava glasa u Belom Manastiru je 1376 njegovih stanovnika. Kao i prije svakih izbora, postavlja se pitanje je li popis birača realan ili nije, to više što je prema istom popisu u Belom Manastiru živjelo 1740 mlađih od 18 godina. Situacija s brojem maloljetnih sigurno se posljednjih godina promijenila, ali ne tako drastično, pa se postavlja pitanje što je s razlikom od nekoliko stotina osoba? Treba, doduše, priznati da je popis birača u odnosu na lokalne izbore održane u svibnju 2013. godine poprilično srezan. Tada je, naime, glasati moglo 9200 Belomanastiraca, što je značilo da pravo glasa nije imalo samo 800-tinjak građana. Iako srezanom, najnovijem biračkom popisu baš i ne vjeruje gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš.

– Čini mi se da je broj osoba s pravom glasa u Belom Manastiru i prigradskim naseljima prilično manji. Pretpostavljam kako ih trenutačno nije više od 7500 – kaže Doboš, podsjećajući kako se nerazmjernost vidjela i na prošlim lokalnim izborima. Službena je izlaznost, tvrdi, bila samo 50-ak posto, premda je na biračka mjesta izišao veliki broj stanovnika. Predsjednica Gradskog vijeća, Jadranka Sabljak, pak, misli da je u Belom Manastiru još manje osoba s pravom glasa nego što to tvrdi Doboš.

– Čini mi se da ih nema više od 7000 – kaže, napominjući kako se prije dvije godine i osobno uvjerila u nepravilnost popisa, prebrojavajući birače u vlastitom susjedstvu. Samo u kratkoj, ni stotinu metara dugoj ulici u kojoj živi, naime, na popisu ih je bilo 16 više od stvarnog broja. Ipak, priznaje da se o tom pitanju dosta toga odradilo (čemu svjedoči i usporedba s 2013. godinom, kada je bilo 500 birača više nego sada) te naglašava kako svaki pojedinac, provjerom birača na vlastitoj adresi, može mnogo učiniti glede ažuriranosti biračkih popisa.

Slična je situacija i u većem dijelu Baranje. Prema posljednjem Popisu stanovništva, u njoj živi 39.420 osoba. Uz pretpostavku da današnji broj mlađih od 18 godina, koji je tada bio 6231, znatno ne odstupa od podatka iz 2011. godine, teško je povjerovati da pravo glasa u ovom trenutku ima čak 34.340 Baranjaca.

Website Apps