NOVA SLUŽBA KNEŽEVIH PARKOVA BRINUT ĆE O 17 GROBLJA NA 24 HEKTARA

KNEŽEVI VINOGRADI – Odnedavno na području Kneževih Vinograda postoji nova javna služba – Uprava groblja. Uspostavila ju je tvrtka Kneževi parkovi nakon što je Općinsko vijeće na nju prenijelo javne ovlasti uprave groblja.

– U prvoj fazi realizacije ove odluke provedeni su brojni pripremni poslovi, poput organizacijskog i administrativnog ustrojstva, izrade softvera, ažuriranja podataka, nabave opreme i pribora, ekipiranje djelatnika i slično – kaže direktor Kneževih parkova Damir Paulić, naglašavajući kako su sve predradnje obavljene s minimum troškova te kako će pokušati osigurati transparentno, zakonito i organizirano obavljanje poslova vezanih uz upravljanje grobljima. A da im zadatak neće biti nimalo lagan, svjedoči činjenica kako će upravljati s čak 17 groblja, smještenih na površini od 24 hektara.

– Iako je riječ o velikom radnom opsegu, sva su groblja na zavidnom stupnju uređenosti i s najnižom cijenom održavanja – tvrdi Paulić, dodajući kako će cijena grobne naknade ostati 30 kuna, budući da je, naglašava, podizanje cijena za javne usluge radi pokrivanja vlastitih troškova oblik društveno neodgovornog poslovanja.

Poseban je dio priče odnos prema postojećim sakralnim objektima na pojedinim grobljima, ali i poštovanje različitih ljudskih priča, odnosno emocija.

– Zbog toga smo izradili projekt ažuriranja sadržaja i priča vezanih uz protekla razdoblja povijesti naših groblja. Brojni su grobovi stariji i od 150 godina, a pojedina groblja privlače pozornost svojim posebnim, neobičnim uređenjem, poput Reformatskog groblja u Kotlini, ili onog u Jasenovcu. Počeli smo prikupljati podatke, fotografije i činjenice vezane uz pojedina groblja, a kada ih prikupimo, bit će oblikovani u odgovarajuće modele javno dostupnih sadržaja radi očuvanja povijesnih vrijednosti – objašnjava Paulić, te dodaje kako će ovaj projekt biti vrlo brzo predstavljen u cijelosti, a ujedno i nominiran za financiranje.

 

Izvor:Glas Slavonije/I. Getto

Website Apps