Na prijedlog Odbora za dodjelu javnih priznanja, na čijem je čelu bio Zvonko Vlahek, belomanastirsko Gradsko vijeće donijelo je odluku o dodjeli Povelja grada Belog Manastira u povodu Dana grada, 11. studenoga. Ovogodišnji laureati su Željko Mumlek, Nikola Opačić i Daniela Taslidžić-Herman, te Mađarska kulturna udruga Pelmonostor.

Kako stoji u obrazloženju, Željka Mumleka predložio je ŠRU Smuđ zbog izuzetnih ostvarenja vezanih uz razvoj i unapređivanje sportskog ribolova. Prepoznat je njegov rad na edukaciji pri osnivanju ribičkih društava, izradi normativnih akata društava, aktivan rad na provođenju Zakona o slatkovodnom ribarstvu, kao i aktivnosti na zaštiti ribljeg fonda i voda, zbog čega je dobitnik raznih lokalnih, županijskih i državnih priznanja. Mumlek je, inače, predsjednik NO Hrvatskog sportsko-ribolovnog saveza, a svoj je doprinos dao i na području obnove vatrogasnih društava u Baranji, zbog čega je dobio čin počasnog vatrogasnog časnika.

Nikolu Opačića je pak predložilo Baranjsko-rusko društvo prijateljstva zbog doprinosa razvoju društvenih djelatnosti te dugogodišnjeg rada na promicanju stečevina antifašizma. Ističu kako aktivno sudjeluje u aktivnostima Baranjsko-ruskog društva prijateljstva te je dobitnik priznanja – medalje Veleposlanstva Ruske Federacije. Predsjednik je gradske Udruge antifašističkih boraca i antifašista te predsjednik županijske Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista.

Za Danielu Taslidžić-Herman, koju je predložio belomanastirski DVD, navodi se njezin doprinos u području kulture te osnivanju i razvoju gradskog kazališta, čija je predsjednica. Dobitnica je nagrade Sabora amaterskih kazališta Slavonije i Baranje za pokretanje kazališta i pet godina rada u njemu, kao i nagrade Hrvatskog sabora kulture. Pokretačica je značajnih festivala, poput Međunarodnog dramskog festivala kazališta i Dječjeg festivala, a u Beli Manastir dovela je Europsku noć kazališta.

MKU Pelmonostor je, pak, zaslužan za doprinos u njegovanju i očuvanju tradicije te kulturne baštine mađarske zajednice. U udruzi djeluju ženski pjevački zbor, dvije folklorne sekcije, igraonica za djecu, dramska sekcija, sekcija za njegovanje običaja te rekreativna sekcija.

Povelje grada Belog Manastira bit će dodijeljene u srijedu na svečanoj sjedinci Gradskog vijeća. Ivica Getto

Website Apps