Maloljetni i oni stariji vandali ubuduće će morati pripaziti na svoje ponašanje, bar što se onoga na središnjem gradskom trgu tiče. Cijelo vrijeme nadgledat će ih “Big Brother” – drugim riječima nadležne službe u belomanastirskoj Gradskoj upravi. Prekjučer su, naime, djelatnici tvrtke Parangal, na nekoliko lokacija na trgu, započeli postavljanje videonadzora. Komentari mještana su različiti. Oni koji su ”antiprotivni” svemu i svačemu, pa tako i ovom činu, tvrde kako kamere nisu potrebne, te kako su gradski oci novac mogli utrošiti za nešto drugo. Drugi su, pak, ravnodušni. Kažu da imaju svojih problema, pa o nekim kamerama ne žele ni razmišljati, dok su treći jedva dočekali takav način kontrole. Nitko, doduše, nije znao tko je uopće dao nalog za njihovo postavljanje. Informaciju smo potražili od gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša.

Beli Manastir

– Grad je dao nalog za postavljanje kamera, a mišljenja smo kako smo to trebali učiniti još i prije – kaže Doboš, naglašavajući kako su štete koje počine vandali mnogo veće od iznosa koji je grad uložio u postavljanje videonadzora. Sustav, objašnjava, stoji 20-ak tisuća kuna, a u samo jednom prošlogodišnjem vandalskom ”pohodu” nastala je mnogo veća šteta.

– Krajem prošle godine gradski je proračun oštećen za spomenuti iznos zbog krađe božićnih i novogodišnjih ukrasa. Da ne spominjem razbijeni sat na središnjem gradskom trgu ili neke druge štete koje se događaju slučajno ili namjerno – priča, dodajući kako se nada da će kamere, u prvom redu, djelovati preventivno, a tek onda represivno. Podvlači kako si ne smiju dopustiti da se nekomu nešto dogodi, a da pri tome grad nije poduzeo preventivne aktivnosti. Da su kamere potrebne, tvrdi i gradski komunalni redar Ivan Lovrenčić.

– Gotovo nema vikenda da na trgu i ulicama koje vode prema njemu nemamo većih ili manjih šteta. Kidaju i prevrću kante za otpad, razbijaju boce i izloge. Nedavno su nepoznati počinitelji uništili sedam sadnica, vrijednih više od 10.000 kuna – žali se Lovrenčić, napominjući kako bi kamere trebalo postaviti i u okolici trga, te kako će se zauzimati da budu postavljene i u okolici Šećeranskog jezera. I on se, dodaje, slaže kako su kamere više nego potrebne.I.Getto

Website Apps