Savez mađarskih udruga relativni je i formalni pobjednik izbora, što se mađarske nacionalne manjine tiče. Zahvaljujem svim članovima SMU-a, jer ovo je njihov mandat, a ne moj – rekao je jučer na konferenciji za novinare novi/stari saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Šandor Juhas. On je s 2218 glasova (20 više od protukandidata, Roberta Jankovicsa) osvojio još jedan saborski mandat. No, nastavio je, pravog izbornog pobjednika među mađarskom manjinom nema.

– Cijela mađarska zajednica u Hrvatskoj je gubitnik. Ono što se događalo tijekom kampanje i izbornog dana dovelo je do daljnjih podjela među Mađarima. Dodirnuli smo dno – rekao je, obrazloživši to cijelim nizom razloga. Osvrnuo se i na ponašanje pojedinih općinskih čelnika koji su se pokušali miješati u manjinske probleme, činili izravan utjecaj na biračko tijelo nagovaravši birače da svoj glas daju drugoj opciji ili zaokruže nekoga s liste većinskog naroda.

– Savez mađarskih udruga ostao je sam kao duh. Možda je tako i bolje, jer smo pokazali jedinstvo i treći put uzastopno dobili izbore. Potvdili smo i našu pobjedu na manjinskim izborima te dokazali da se međusobno nismo ”hvatali za grlo i šamarali se”, nego nastavili raditi za dobrobit mađarske zajednice – zaključio je, dodavši kako im je i nadalje cilj zadržati jedinstvo. Novinare je upoznao s odlukom predsjedništva SMU-a, koje je odlučilo prikloniti se koaliciji Hrvatska raste.

– Odlučeno je da stavim preliminarni potpis i dam podršku SDP-u i koaliciji Hrvatska raste. Danas ili sutra to će vjerojatno odlučiti i opcije koje su kandidirale Vladimira Bileka, Veljka Kajtazija odnosno Erminu Lekaj Prljaskaj – istaknuo je, objasnivši kako će biti sastavljen koalicijski ugovor, podijeljen u dva dijela. Jedan će obuhvaćati opća načela vezana uz manjine, a u drugom dijelu svaka će manjina predložiti svoje zahtjeve. Podsjetio je kako su manjine, zapravo, iza dvije velike koalicije i Mosta, četvrta politička snaga u Saboru.

– Važno je da su manjine jedinstvene i da zajednički nastupaju – rekao je, a na upit što će se dogoditi ako se Most prikloni Domoljubnoj koaliciji, odgovorio kako će ponovno sjesti i razmisliti, jer su sve opcije otvorene. Istaknuo je kako je predsjedništvo SMU-a uvijek donosilo dobre odluke te ponovio kako im je najvažnije očuvati jedinstvo i pokušati ga ostvariti sa svim mađarskim asocijacijama, što je temelj razvoja.I.Getto

Website Apps