BELI MANASTIR – Nakon nekoliko desetljeća, jedini baranjski grad trebao bi dobiti taksislužbu. Prijedlog odluke o prijevozu taksijem pred gradskim će se vijećnicima naći na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, a sudeći prema riječima gradonačelnika Ivana Doboša, koji ne vidi razloga da vijećnici odbiju njegov prijedlog, prva vožnja taksijem po Belom Manastiru dogodit će se već u siječnju.

– Upravo sam razgovarao s vlasnikom tvrtke Drive zone koja surađuje s Cammeo taxijem, a koja je zainteresirana za obavljanje ove djelatnosti na području grada – kaže Doboš, naglašavajući kako je zadovoljan ishodom pregovora. Premda je Grad predložio maksimalnu tarifu 25 kuna (koja uključuje start i prvih pet kilometara gradske vožnje), cijena će biti niža, uz iste uvjete.

– Za početak, na području grada bit će tri vozila, a kasnije će u prometu biti i kombi vozilo – objašnjava Doboš, napominjući kako će postaje za taksi najvjerojatnije biti kod željezničkog i autobusnog kolodvora, Doma zdravlja te još na kasnije utvrđenim lokacijama. Pretpostavlja da će vijećnici prihvatiti prijedlog, tim više što Beli Manastir nema organiziran nikakav gradski prijevoz, a dolazak u gradsko središte ili neke ustanove, s rubnih dijelova grada nije uopće kratka šetnja. Osim toga, dodaje, u posljednje vrijeme dosta je ukinutih međugradskih i međunarodnih autobusnih linija, u čemu također vidi svrhu uvođenja prijevoza taksijem. Stariji Belomanastirci i Baranjci, kao i oni koji su u grad dolazili, sigurno se sjećaju da je Beli Manastir sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća imao taksi.

– Belomanstirski taksist bio je pokojni Emil Marov. Prve vožnje bile su, čini mi se, 1969. godine. Radio je tijekom sedamdesetih, a kasnije se s tim poslom počeo baviti Nazmi Alija – priča belomanastirski povjesničar Davorin Taslidžić, naglašavajući kako počeci taksiranja u Belom Manastiru ipak datiraju od još ranijih vremena. Usmena predaja kaže kako je nekadašnji vlasnik mlina i hotela Adica, na sadašnjem željezničkom i autobusnom kolodvoru, Đuro Lang, zaposlio čovjeka koji je ljude razvažao po okolnim selima, s kojima tada nije bilo nikakvih prometnih veza. Sve se, kaže Taslidžić, događalo od početka tridesetih godina prošlog stoljeća, pa sve do početka Drugog svjetskog rata.

 

Izvor: Glas Slavonije/I.Getto

Website Apps