10. ZAGREB VINOCOM – FESTIVAL VINA I KULINARSTVA

------ 2 stupca color ekonomija

Vina Belje nastavljaju s uspjesima. U sklopu najopsežnijeg vinskog ocjenjivanja u Hrvatskoj, 10. Zagreb VINOcoma, koji je proteklog vikenda održan u hotelu Esplanade, beljski cabernet sauvignon najbolje je plasirano hrvatsko crveno vino. Uz 96 osvojenih bodova u izboru za Vinske zvijezde, čime je svrstan u kategoriju vina s pet zvjezdica, sudionici ocjenjivanja dodijelili su beljskom cabernet sauvignonu posebnu nagradu za odličan omjer cijene i kvalitete. Na istom ocjenjivanju Vina Belje dobila su četiri zvjezdice za graševinu goldberg, odnosno frankovku goldberg.

– Kategorije ocjenjivanja za Vinske zvijezde podijeljene su u nekoliko razreda: velika zvijezda (99 ili 100 bodova), pet zvjezdica (od 95 do 98 bodova), četiri zvjezdice (od 90 do 94 boda) i vina s tri zvjezdice (od 85 do 89 bodova). Pet zvjezdica za kvalitetu ove godine dobilo je 11 vina – objašnjava Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica beljskog sektora marketinga i turizma, naglašavajući kako je beljski cabarnet sauvignon, osvajanjem ovog priznanja kao najbolje ocijenjeno hrvatsko crveno vino, još jednom potvrdio svoju posebnost.

– Stručni sud naših vinskih ocjenjivača i profesionalaca potvrdio je titulu koju su mu dodijelili vinski novinari iz cijelog svijeta koji su ocjenjivali i na najvećem ocjenjivanju merlota i cabernet sauvignona koje je održano prošlog mjeseca u talijanskom Bergamu. Činjenica da je u oštroj konkurenciji domaćih crvenih vina upravo beljski cabernet sauvignon osvojio najviše bodova, još je jedna potvrda iznimne kvalitete crvenih vina koja dolaze iz hrvatskog Podunavlja – ističe Vajda-Mlinaček, dodajući kako im je najnoviji uspjeh poticaj da i dalje jačaju ugled na stranim tržištima koja beljska vina sve više prepoznaju. Inače, Vinske zvijezde ocjenjivanje je koje traje tijekom cijele godine pa je ovogodišnjem superfinalu prethodilo osam ocjenjivanja na kojima su ocijenjena ukupno 224 vina koja se mogu naći na hrvatskom tržištu. Pokretači i organizatori ovog kompleksnog i zahtjevnog ocjenjivanja eminentni su vinski novinari i ocjenjivači Ivo Kozarčanin, Vitomir Andrić i Željko Suhadolnik, kojima su se priključili enolozi i sommelieri u potrazi za najboljim vinima na našem tržištu. Završnicu ovogodišnjih Vinskih zvijezda u zagrebačkom hotelu Esplanade posjetilo je približno 8000 ljubitelja vina.

 

Izvor:Glas Slavonije/I.Getto

Website Apps