100_3483

BELI MANASTIR – Na području Belog Manastira i prigradskih naselja evidentirano je pedesetak poluruševnih objekata opasnih za život i imovinu. Na toliko je adresa vlasnika takvih objekata poslano opomena s upozorenjem da nešto poduzmu o pitanju njihovih saniranja, pa čak i rušenja ako ne postoje druge, isplativije mogućnosti.

– Dio vlasnika, bilo da je riječ o pravnim ili fizičkim osobama, reagirao je i sanirao objekte, ali se dio njih potpuno oglušio na naša upozorenja i opomene – kaže Marko Bogatić, dogradonačelnik Belog Manastira, naglasivši kako postoji nekoliko mogućnosti za uvođenje reda. Jedna od njih je, primjerice, da grad angažira tvrtku koja bi dotrajali objekt srušila o trošku vlasnika, što je krajnja mjera. Svjesni teške gospodarske i socijalne situacije u Baranji, gradski oci za sada nisu poduzimali tako rigorozne korake, što ne znači da u bliskoj budućnosti neće.

– Trenutno smo bazirani na ruševne objekte u gradskom vlasništvu, kako bi najprije počistili u vlastitom dvorištu – ističe Bogatić, objašnjavajući kako je prvo na red došla ruševna kuća u dvorištu Doma kulture u Šumarini, koja je u gradskom vlasništvu. S objektom se, nastavlja, nije ništa drugo moglo učiniti nego ga – srušiti. Na to su se odlučili poučeni iskustvom iz nekih drugih jedinica lokalne samouprave, gdje su se zbog urušavanja objekata događali nesretni slučajevi.

– Rušenje ove kuće je, zapravo, početak obnove tamošnjeg Doma kulture, koji će dobiti novo pročelje, stolariju i grijanje. Na mjestu srušene kuće u dvorištu Doma razmišljamo o postavljanju igrala za najmlađe, kako bi u konačnici dobili lijep i funkcionalan prostor – tvrdi Bogatić. Rušenje ove kuće, za što je angažirana Baranjska čistoća, belomanastirske će porezne obveznike koštati 24.000 kuna, a da se u gradu misle ozbiljno pozabaviti rješavanjem problema dotrajalih objekata u gradskom vlasništvu, dokaz je i proračun za iduću godinu.

– U ovogodišnjem proračunu na ovoj smo poziciji osigurali 30.000 kuna, dok je za iduću godinu planirano 150.000 kuna – podvlači Bogatić.

 

Izvor: Glas Slavonije/I. Getto

Website Apps