DJECA POD UTJECAJEM REKLAMA NAJČEŠĆE BIRAJU POMODNO

Što darovati djeci za Božić? To je pitanje kojim su ovih dana zaokupljeni brojni roditelji, bake, djedovi, tete, ujaci, stričevi, prijatelji roditelja, ukratko svi oni koji igračkom ili nekim drugim darom žele razveseliti djecu.

Potvrđuju to i glasnogovornici hrvatskih trgovačkih centara koji kažu kako je upravo potražnja za igračkama najveća u ovo predblagdansko vrijeme. Ako želite doista razveseliti djecu onda treba pitati njih. Mi smo pitali četvero predškolaca, a to su Mia, Ema, Dominik i Sven. Imaju šest godina, a njihove su želje tablet, iPhone, iPad i Playstation 4.

Imaju oni još želja: Star Wars akcijska figura Dartha Vadera, koja stoji 149 kuna, ili njegov jaserski mač koji smo pronašli za 249 kuna. Također, Sven se nada da ću mu Djed Božićnjak donijeti Legove kocke Stars Wars Hailfire Droid (159 kuna), ili Legove kocke Boks za McLaren Mercedes (239 kuna). Dominik nam je rekao da bi bio sretan da dobije i Dinofroz figuru (cijena mu je 129 kuna), dok djevojčice Mia i Ema žele bilo što iz filma Frozen, a najradije bi lutke Elsu ili Anu, čije su cijene, ovisno o veličini – 99, 299 i 399 kuna.

No, roditelji bi našim malim sugovornicima, ali i drugoj djeci, mogli ponuditi i neke druge igračke prema mnogo povoljnijim cijenama. Pronašli smo ih na Božićnom sajmu na Trgu Ante Starčevića. Riječ je o drvenim igračkama koje proizvodi obitelj Šebalj iz Rokovaca, u sklopu domaće radinosti Tam-tam.

– Imamo ekološku proizvodnju, jer svi su naši proizvodi od drveta, odnosno lipe. Izrada je ručna, a igračke su premazane bojama na bazi vode – kaže Ana Šebalj.

Dodaje da najviše proizvode drvene vlakiće, konjiće, male kuhinje, stolove i stolice, kolijevke, ali i različite kocke, edukativne igre od drveta te popularne leptire ili ptičice na dva kotača. To su im ujedno najtraženije igračke.

– Prodajom smo uglavnom zadovoljni, prodajemo na sajmovima, naši kupci uglavnom su bake i djedovi koji ove igračke kupuju svojim unucima. Smatram da bi država trebala poticati ovakvu proizvodnju, no to je danas, na žalost, teško očekivati – zaključuje naša sugovornica.

Izvor: Glas Slavonije/Vesna Latinović
Website Apps