Više od 250.000 kuna osigurao je u proračunu za iduću, 2016. godinu, grad Beli Manastir za gradnju četiri nova dječja igrališta na području grada i prigradskih naselja. Određena sredstava osigurana su i za obnovu postojećih.

– Konačno su na red došla i dječja igrališta – kaže dogradonačelnik Marko Bogatić, napominjući kako se za sada zna samo jedna lokacija za gradnju novog igrališta, a riječ je o prigradskom naselju Šumarina. Početkom iduće godine gradski će čelnici, u suradnji s resornim gradskim odjelom, donijeti odluku o lokacijama na području Belog Manastira. Bogatić ističe kako im je krajnji cilj da djeci osiguraju ugodnu i sigurnu igru na što više lokacija u gradu.

– Ni u kojem slučaju ne želimo da se ponove neugodnosti i neželjene scene poput one od prije nekoliko godina, kada se na jednom igralištu dijete zaglavilo u spravu pa su roditelji bili prisiljeni zvati vatrogasce – prisjeća se Bogatić. Upravo zato, nastavlja, u hodu će obnavljati i postojeća igrališta koja su više-manje u prilično lošem stanju. Gradske službe već su ove godine počele s uređenjem dijela dječjih igrališta, u prvom redu redovnijom košnjom i uklanjanjem dotrajalih igrala. Natjerala su ih na to upozoravajuća pisma sugrađana. Podsjetimo, neka od njih objavljena su i u Glasu Slavonije, poput onog koje je potpisao Nikola Raguž, otac blizanaca (tada) starih 13 mjeseci i četverogodišnjeg dječaka.

– Ovo je samo jedno od četiri-pet dječjih igrališta nedaleko od mjesta gdje živim (Beljsko naselje, nap.a.). I ostala su igrališta u sličnom stanju – opisao je fotografije koje nam je poslao u kolovozu ove godine, naglašavajući kako su igrališta poptpuno zapuštena, pitavši se odgovara li uopće u ovom gradu netko za nešto. Tom prigodom nije poštedio ni izgled grada u cjelini. Dogradonačelnik Zoran Kranjčec odgovorio je tada kako su svjesni da u dječja igrališta već godinama nije značajnije ulagano, ističući kako je tema o njihovoj obnovi otvorena, i obećavši kako će u proračunu za iduću godinu biti uvrštena značajnija sredstva. Ispostavilo se da je bio u pravu. Gradnja prvog od četiri planirana nova dječja igrališta trebala bi početi iduće godine, čim vremenski uvjeti to budu dopustili, odnosno nakon rješavanja sve potrebne dokumentacije. Istovremeno, gradski su oci najavili i postavljanje ”igrala” za one malo starije. Riječ je o postavljanju sprava za vježbanje na otvorenom, najvjerojatnije na prostoru kod srednjoškolskog kompleksa.

Izvor: Glas Slavonije/Ivica Getto
Website Apps