FERAVINO ISPRIČALO NOVU VINSKU PRIČU S FRANKOVKOM I GRAŠEVINOM

Mlada vina imaju naglašene voćne okuse i blistaju u čistoći vinske tehnologije

Slavonska vina sve su kvalitetnija. Uz bok najboljima uvijek stoji i Feravino. U Jarunskim dvorima u Zagrebu feričanačka je vinska kuća poslovnim partnerima i ljubiteljima dobre kapljice ispričala jednu sasvim novu priču s daškom slavonske tradicije.

A kako se kaže, svaka priča koja ima tradiciju treba nadogradnju, inače postaje samo nešto što su radili naši djedovi i bake. Onaj tko ne ide u korak s vremenom, polako mu klizi sadašnjost, a još brže budućnost.

Feravino je podrum koji je punih dvadeset godina radio izvrsna vina s identitetom jedne od najjačih vinorodnih regija Europe, Slavonije. Najpoznatiji su po vrhunskoj Frankovki, a sada su proširili svoju paletu na još vrhunskih vina koja su plijenila pozornost i pažnju na mnogim vrhunskim vinskim događanjima i ocjenjivanjima.

– Mlada Frankovka i Mlada Graševina berbe 2015. godine pokazatelji su tog novog pravca u kojemu se kreće Feravino. Mlada vina imaju naglašene voćne okuse i blistaju u čistoći vinske tehnologije. Istinski su odraz berbe 2015. godine koja je jedna od najboljih u posljednjih 20 godina. Bogatstvo oba vina predstavlja odraz vinarske godine, a svježina i zaigranost su posljedica pravih odluka enološkog tima. Vanjski izgled Mlade Frankovke, tj. njene etikete, nekako je drzak, buntovan i vrlo moderan, te prenosi poruku u kojem pravcu će se kretati Feravino u budućnosti – istaknula je Jenette Šimić iz Marketinga i odnosa s javnošću Feravina.

Svoje goste dočekali su pjenušcem prirodno proizvedenim metodom vrenja u boci, a vinska večer nastavljena je uz pomno odabran jelovnik uz koji su se degustirala zrela vina Feravina; Frankovka Miraz 2012. i predikatno vino Graševina izborne berbe bobica 2009. Fokus cjelokupnog događaja bio je na kušanju i uživanju u dva mlada vina – Graševine Dika 2015. i Mlade Frankovke 2015.

Dosadašnja njega vrhunskih vina Frankovke bazirala se na odležavanju u barique hrastovim bačvama te višemjesečnom školovanju u boci. Novi stil proizvodnje drugačija je priča. Moderni enološki pravac proizvodnje rezultirao je vinom izražene sočnosti i karakterom koji sjedinjuje voćnost, mekoću i svježinu u jednom. Jaka i živa boja maraska višnje s naglašenim ljubičastim tonom odražava mladost, a i preciznost tehnologije. A sve je to rezultat idealnog položaja vinograda i loze s iskustvom od 35 godina.

– Graševina Dika 2015. zaigrano je vino naglašene svježine, zelenožute boje, s aromama citrusa, dinje i kruške. Na ukusu dosta bogato. Vino je spojeno s vinima dviju različitih berbi, rane i kasne, što daje udruženo bogatstvo i zaigranosti – zaključila je Šimić.

I na kraju treba reći pravu istinu. Oba mlada vina šokirala su krasotom i finim notama. Od kojih ljudska čula i danas uživaju…

Izvor: Glas Slavonije/Slobodan Kadić
Website Apps