NESAVJESNI POJEDINCI NA PODRUČJU OPĆINE KNEŽEVI VINOGRADI

Zasto-ulazemo-u-kante-za-biootpad-kad-ga-Hrvatska-jos-ne-moze-zbrinjavati

KNEŽEVI VINOGRADI – Ne mogu shvatiti da se pojedinci tako ponašaju. Unatoč svemu što činimo u posljednje vrijeme, iz tko zna kojih razloga nesavjesni ne razvrstavaju otpad i, što je najgore, odlažu ga na mjesta koja za to nisu predviđena. Svjesno ili ne, iz općinskog proračuna izvlače novac koji bi se mogao potrošiti na nešto drugo – požalio se načelnik općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja, nakon što je s terena primio vijest da se pojedinci na nekoliko mjesta u općini ne pridržavaju naputaka oko odlaganja i razvrstavanja otpada. Čašu mu je prelio kontejner za građevinski otpad, postavljen u Suzi, koji je osvanuo prepun otpada koji ne pripada u kategoriju građevinskog.

– Možda se na to ne bih ni osvrtao da kojim slučajem na području općine nije besplatno podijeljeno 1500 kanti zapremine od po 120 litara, namijenjenih za selektiranje otpada. Kante smo financirali zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a sve zajedno koštalo je 845.000 kuna. Tomu treba dodati i vreće za selektiranje otpada poput stakla, papira, plastike i metala, koje su porezne obveznike koštale gotovo 10.000 kuna – objašnjava Šoja.

Nadalje, ističe kako su osigurali 350 kompostera od 300 litara, za koje je kućanstvo trebalo izdvojiti po 50 kuna te oformili 14 zelenih otoka za papir, staklo, plastiku i metal. Uz sve to, nastavlja, nabavili su i pet metalnih kontejnera za građevinski otpad, a za čija pražnjenja je samo tijekom ove godine izdvojeno 60.000 kuna. Istovremeno su krenuli i sa sanacijom divljih odlagališta. Ono u Suzi sanirano je, dok je sanacija onih u Kneževim Vinogradima, Zmajevcu i Karancu u tijeku.

– Kako bismo cijelu priču približili mještanima, o svim navedenim aktivnostima obavijestili smo putem tiska na hrvatskom i mađarskom jeziku, oglašavali smo ih putem radija i TV emisija, polijepili hrpu plakata, obavijesti postavili na oglasnim pločama i web-stranicama Općine, ali ni to nije dosta – kaže, pitajući se što više učiniti da se pojedinci počnu kulturno ponašati. Primjer prepunog kontejnera u Suzi, tvrdi, jedan je od najdrastičnijih, ali zbog karakterističnog zemljopisnog položaja (velik dio općine nalazi se na jedinoj baranjskoj uzvisini s brojnim surducima i nepreglednim područjima), sve je više primjera odlaganja otpada upravo na takvim mjestima, daleko od očiju komunalnih radnika.

 

Izvor: Glas Slavonije/I.Getto

 

Website Apps