U odnosu na 2014. godinu, prošle se godine povećao broj dolazaka i noćenja na području pod “ingerencijom” TZ-a Baranje (bez općina Draž i Bilje). Protekle godine, naime, evidentirano je 8995 dolazaka i 15.413 noćenja, što je 1520 dolazaka i 1329 noćenja više nego 2014. godine. Od ukupnog broja prošlogodišnjih dolazaka i noćenja, 52,5 posto čine domaći, a 47,5 posto strani turisti. Uspoređujući prošlu godinu s pretprošlom, vidljivo je kako je broj noćenja stranih turista povećan za nešto više od 2000, a na sličnoj razini je i broj dolazaka.

francuzi 4

– Tendencija povećanja broja noćenja i dolazaka postoji u cijeloj Hrvatskoj, pa nije zaobiđena ni Baranja. Povećanje od 20-ak posto u prosjeku je sasvim pristojno, ali moramo težiti na još više dolazaka i noćenja – stava je Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje.

Kako bi Baranja bila još posjećenija, za ovu godinu planiraju organizirati niz novih manifestacija, nominirati različite projekte i, dakako, nastaviti s dosadašnjim aktivnostima.

– Krenimo redom, od proslave dana svetog Vinka, popularne Vinceške, koja će biti obilježena diljem Baranje. Odmah nakon toga, skupina petaračkih bušara će, u suorganizaciji petaračke udruge, HŽ-a i nas, vlakom krenuti u Zagreb kako bi se predstavili u metropoli i pozvali goste u Baranjsko Petrovo Selo na jednu specifičnu pokladnu manifestaciju s dugom tradicijom – kaže Perkušić.

Buse04

Polovinom veljače, na za sada nepoznatoj lokaciji (Beli Manastir, nova beljska vinarija ili Osijek) bit će organizirana konferencija o obiteljskom turizmu, čiji će sastavni dio biti i promocija “Filma o filmu”, 35-minutnog uratka nastalog prilikom posjeta Baranji i Osječko-baranjskoj županiji trojice francuskih studenata. Zanimljiv je i plan glede organiziranja dvodnevnog festivala u Dardi, koji bi se bazirao na pričama o obitelji Esterhazy, u čijem je vlasništvu bio darđanski dvorac te Sulejmanu Veličanstvenom i njegovu drvenom mostu, koji se protezao od Osijeka do Darde. Usporedno s tim, TZ Baranje će, zajedno s Općinom Darda, pokušati nominirati projekt obnove dvorca.

DardaDvoracEsterhazy01

– Radimo i na osmišljavanju događaja kakvih nema u blizini, a koji bi promovirali Baranju. Prije nekoliko dana rodila se ideja o Gipsy world music festivalu, kojega nema čak ni u široj okolici, a koji bi privukao veliki broj ljudi. Planiramo ga za ljetni dio godine – nabraja Perkušić.

Baranju će promovirati i diljem Hrvatske odnosno Europe. Već je dogovoreno kolovoško gostovanje u mađarskom dijelu Baranje na manifestaciji koju pohodi i 80-ak tisuća posjetitelja, a bazira se na gastro-vinsko-umjetničkoj ponudi. U fazi su i pisanja projekta “Mistična Baranja”, u koji žele uključiti i sjeverne susjede.

– Naravno da ćemo nastaviti organiziranje dosadašnjih tradicionalnih manifestacija, uz naglasak na proširenje onih s kojih su bile odlične ‘povratne informacije’, poput Adventa u Baranji. Ove bi godine svoj Advent trebao dobiti i Petlovac, a Beli Manastir i Darda dvodnevna događanja – podvlači Perkušić, izražavajući nadu kako će nova, zanimljiva događanja, privući još više gostiju u Baranju.

Pri svemu svakako ne treba zaboraviti ni općine Draž odnosno Bilje, točnije tamošnje TZ-ove, koji također ne sjede prekriženih ruku i osmišljavaju nove sadržaje.

Ivica GETTO
Website Apps