SAVA – KULTURA – NATURA

SLAVONSKI BROD – Seminar o zaštićenim područjima pod nazivom “Ekološka mreža NATURA 2000 – zajedno za Savu, zajedno za prirodu”, održan u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Natura Slavonica i Brodskog ekološkog društva (BED), okupio je pedesetak predstavnika institucija, udruga, LAG-ova, upravljača i korisnika područja ekološke mreže u Brodsko-posavskoj županiji, koji su se željeli upoznati s projektom, kao i s upravljanjem ekološkom mrežom i mogućnošću korištenja različitih mjera iz Programa ruralnog razvoja. Nositelj je projekta, vrijednog 150 tisuća eura, Zelena akcija iz Zagreba uz partnere – tri javne ustanove iz BPŽ-a, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije, a projekt se provodi 18 mjeseci u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011 i financiran je novcem Europske unije.

Marko Košak iz Zelene akcije kaže kako je projekt iznjedrio suradnička vijeća i zadruge koje uključuju udruge građana da zajedno upravljaju zaštićenim područjima. A programska koordinatorica BED-a Iris Beneš podsjeća kako se BED godinama bori za reguliranje statusa značajnog krajobraza poput Gajne i konačno se vidi pomak.

– Prošle smo godine uspjeli u promjeni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji je konačno priznao zadruge kao zakupnike zajedničkih pašnjaka. To je nekakvo svjetlo u tunelu i znak optimizma – kaže Beneš.

Dodaje kako je BED prije devet godina inicirao osnivanje pašnjačke zajednice Braniteljske zadruge EKO Gajna. Riječ je o jedinstvenom primjeru u Hrvatskoj.

– Tada je bilo 7, a danas je 18 članova (iz Oprisavaca i Poljanaca). Dugo smo radili na tom uspješnom modelu, koji bismo danas mogli ponuditi drugima, jer poštuje tradiciju zajedničkog upravljanja na parcelama koje su se uvijek zajednički koristile.

Na Gajni je danas oko 130 jedinki podolskog goveda, konja, crne slavonske svinje, ovaca…, no goveda su najvažnija jer svojom ispašom kontroliraju invazivne biljne vrste, sprječavajući tako zarastanje u šikaru.

Seminar je još jednom podsjetio na značenje prirode ne samo u smislu ljepote nego i u smislu važnosti čuvanja prirodnih resursa, koji se, naglašavaju organizatori, ne smiju previše iskorištavati, jer će nestati. Umirujuća je pak činjenica da je Hrvatska u usporedbi sa zemljama EU, srećom, još uvijek pri samom vrhu ekološke mreže. Točnije, 37 posto hrvatskog teritorija pod ekološkom je mrežom, a Danska, primjerice, ima 8 posto.

Izložba “Sava – susret kulture i prirode”, otvorena u klaustru franjevačkog samostana, “predstavlja 50 fotografija – radove deset autora, prikazujući prirodne i kulturne vrijednosti, kao i održive prakse, poput ekstenzivnog stočarenja u poplavnom području rijeke Save u Hrvatskoj”, navodi Košak. Izložba je za posjetitelje otvorena do 24. siječnja, svakim danom od 8 do 19 sati, nakon čega se seli u Zagreb, gdje će na kraju projekta biti održan i ekosajam proizvođača s tih prostora.

Izvor: Glas Slavonije/Marija Radošević

 

Website Apps