RITSKI FOTO SAFARI

11. siječnja 2016.

 

Osječani su opet otkrili Kopački rit! Iako imamo povlasticu biti najbliže ovom jedinstvenom zaštićenom ritskom prebivalištu brojnih ptičjih, životinjskih i biljnih vrsta, pomalo smo bili zanemarili ovu destinaciju.

No nakon brojnih investicija, Kopački rit ponovno mami… Tu je novi prijamni centar koji nudi multimedijalnu izložbu i videoprezentaciju, tu je šetnica kroz jezero Mali Sakadaš u dužini 2,5 kilometara, a od ljetos kao novi sadržaj i vožnja turističkim vlakićem (zimi grijanim). Tako je ponuda uz vožnju brodom sada nadopunjena i kopnenom turom otkrivanja ljepota Kopačkog rita koji u svakom godišnjem dobu nudi neke nove slike.

Uz pratnju Ružice Marušić, voditeljice Službe za prezentacijske aktivnosti i vodiča Tibora Vaša i Glasova reporterska ekipa otisnula se u obilazak. I nije nam bilo dosadno. Vrlo brzo u bjelini polja uočavamo divlju svinju, zabavljena je čeprkanjem po tlu i pronalaženjem još kojeg zalogaja. Iskusno vodičevo oko ukazuje nam na lisičji brlog, po tragovima se vidi da je i nju izmamilo subotnje sunce. Na podunavskim kanalima uvijek zanimljiva jata labudova, na jednoj su lokaciji u igri zabavljeni sami sobom, a drugoj nadmeću se za teren s jatom lisaka. Na poljima prema Tikvešu dva velika jata, jedno gusaka, drugo pataka, naši domaćini kažu na poljima provode dan, a noću na spavanje sele se na vodu…

0001056041_l_0_b8zc7k

– Zima je i ptice se drže u jatima, no za mjesec će dana početi sezona gniježđenja pa će se početi dijeliti na parove, kaže nam vodič Vaš. Pitamo za jelensku divljač, naravno, i ona je tu negdje, ali dublje u šumi. A kako još nije počela sezona, ne može se još naći ni odbačenog rogovlja.

No nije u Kopačkom ritu ljepota samo u životinjskom svijetu, na jezeru Sakadaš zamrznuta površina i omamljujuća bjelina pokazuju svoju draži.

– Kopački rit sve češće postaje zanimljiva lokacija za ljubitelje fotografije, koji ciljano dolaze k nama na fotosafarije – kaže Marušić uz napomenu kako Uprava rita nudi i mogućnost usluge komercijalnog fotografiranja. U ovakvoj situaciji, kada imaju produženu sezonu, u Ritu su zadovoljni upravo činjenicom da su glavni gosti postali Osječani, ponajviše obitelji s malom djecom. Uz osnovu cijenu ulaznice od 10 kuna posjetitelji tako uživaju u obilasku šetnjicom kroz vodu, koja se pokazala pravim hitom. Cijena vožnje vlakićem je 40 kuna, svakodnevni su polasci u 11 sati, vikendom i u 14 sati.

12 Rit zima2_big

– Sve je navedeno dovelo do povećanja broja posjetitelja u zimskom razdoblju za deset posto, zaključuje Ružica Marušić. Dakle, prijedlog za zimski izlet – Kopački rit.

 

Izvor: Glas Slavonije/Dario Kuštro

Website Apps