KONKRETNA POMOĆ PODUZETNICIMA

12. siječnja 2016.

Jednoglasnom odlukom Općinskog vijeća općina Jagodnjak ukinula je porez na tvrtke. Do prošle godine, naime, svaka je tvrtka u općinski proračun uplaćivala godišnje po 500 kuna (ili više, s obzirom na broj poslovnih jedinica), a od ove će taj namet biti u kategoriji ”prošlog svršenog vremena”.

– U sklopu raznih reformi odlučili smo ukinuti ovaj parafiskalni namet. Znam da je riječ o, na neki način, simboličnim sredstvima, ali tako se kreće – priča načelnik općine Jagodnjak, Anđelko Balaban, ističući kako im je osnovni cilj postati svojevrsni partner tvrtkama s područja općine, točnije sumještanima – poduzetnicima, koji se svakodnevno grčevito bore za dobit. To je, nastavlja, ujedno i doprinos zapošljavanju, odnosno otvaranju novih radnih mjesta, i to u situaciji kada je obrtnicima i poduzetnicima najteže.

– Tvrtke i obrtnici plaćaju razne komunalne naknade, kako prilikom otvaranja poslovnih prostora, tako i svakog mjeseca, odnosno tijekom godine. Osim toga, dosta toga izdvajaju i za državu. Po meni, ovaj je namet, popularno zvan ”porez za ploče”, bio poput poreza na zrak – slikovito objašnjava Balaban, svjestan činjenice da će mnogi biti stava kako je riječ o ”mazanju očiju”, budući da je riječ o simboličnom iznosu, zbog kojeg će općinski proračun biti ”tanji” za 10-ak tisuća kuna godišnje jer na području općine Jagodnjak ima 20-ak tvrtki odnosno obrta. No, nastavlja, počinje se s malim iznosima, koji, bez obzira na komentare, čovjeka čine zadovoljnijim.

– Mi, kao jedna od manjih općina na području Republike Hrvatske, želimo na neki način upozoriti da vlasnicima tvrtki i obrta treba bar pokušati pomoći. Veliki gradovi, poput Zagreba i sličnih, od ovog parafiskalnog nameta ubiru milijunske iznose, pa je sigurno da se većina mojih kolega neće složiti s ovakvim načinom razmišljanja, ali drago mi je da je naša inicijativa i odluka naišla na odobravanje od podutenika u općini Jagodnjak – podvlači Balaban, ističući kako je najbolji poticaj poduzetnicima, zapravo, oslobađanje od nekih nameta, upravo poput onih sličnih plaćanju poreza na tvrtku.

Ivica GETTO
Website Apps