NOVA KUŠAONICA VINA U KARANCU

29. siječnja 2016.

Turistička ponuda baranjskog etnosela Karanac odnedavno je postala još bogatija. U karanačkoj Kolodvorskoj ulici, naime, kušaonicu vina otvorila je obitelj Sabo, točnije njihova tvrtka Sabo produkt. Masivni stolovi, izrađeni od stoljetnih drvenih greda, sastavnih dijelova nekadašnje obiteljske kuće, postavljeni u isto tako vremešnoj, ali potpuno obnovljenoj prostoriji, odišu nekim drugim vremenima, kada u Karancu nije bilo interneta, mobitela, struje i ostalih ”poroka” današnjice.

Na taj način gostima žele pokazati da je obitelj Sabo, zapravo, u tom selu živjela još u 17. stoljeću, a možda i prije, budući da starije tragove nisu uspjeli naći. Sigurni su da su se članovi njihove obitelji ratarstvom i vinogradarstvom počeli baviti prije više od 150 godina, a vinogradarsko i vinarsko iskustvo koje su stjecali desetljećima, odlučili su podijeliti s javnošću i na neki ga način unovčiti. Do prije nekoliko godina proizvodnja vina od grožđa iz vlastitih vinograda mogla se nazvati hobijem. Ozbiljnije su prionuli tom dijelu posla 2006. godine, kada su posadili tri hektara vinograda, nakon čega je uslijedila i nova sadnja. Sada su u skupini respektabilnijih baranjskih vinogradara, što dokazuje i čitav niz medalja odnosno priznanja za vina osvojenih na raznim izložbama, kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu.

– Shvatili smo da naša vina, uz bogatu gastroponudu, možemo ponuditi takoreći na kućnom pragu, u vlastitoj kušaonici. Javili smo se na jedan županijski natječaj, dobili zeleno svjetlo, te od županijskih i vlastitih sredstava otvorili kušaonicu – pričaju sestre Andrea i Anastazia Sabo, koje svoju budućnost vide upravo u Karancu. Obje su završile fakultete, Andrea marketing na osječkom Ekononskom fakultetu, a Anastazia agroekonomiju, ali su se odlučile za samostalni rad. Vlastitoj kušaonici i bavljenju turizmom Anastazia je podredila čak i karijeru, budući da je planirala doktorat, koji je, bar za sada, ostao u zapećku. O vinogradima i vinu brinu se njihov otac, stric i Anastazijin suprug, a one osmišljavaju ostali dio ”priče”. Zadužene su i za sveprisutnu ”papirologiju”, te sve ostale aktivnosti vezane uz posao.

– U ponudi imamo vrhunska i kvalitetna vina, graševinu, sauvignon blanc, pinot blanc, rose, cabernet sauvignon i merlot, a asortiman će uskoro biti proširen – pričaju sestre Sabo, napominjući kako je ponuda bazirana i na jelima, pravim baranjskim, od kojih izdvajaju sarmu, riblji, svinjski i krumpir-paprikaš, juneći perkelt… Na svoje mogu doći i ljubitelji slastica, budući da su na meniju razne štrudle, pa i ona na tetkin način, pite s jabukama te takozvani braoni, koji odlično idu s crnim vinom. Dakako, uvijek je spremna i hladna plata sa sastojcima iz pušnice Sabo. Kušaonicom, kapaciteta 56 ljudi, dominira ručno ukrašen zid s autohtonim uzorcima, za koje su same izrađivale šablonu prema uzoru na mađarski vez karakterističan za Baranju. Takav je vez, zajedno s oznakom Karanca na karti Hrvatske, ukomponiran i na etiketu njihovih butelja, čime žele pokazati da su Mađari(ce) te da potječu iz Karanca.

– Kušaonica još uvijek nije svečano otvorena, premda već primamo goste, uz raniju najavu. Za svečano otvorenje čekamo ljepše vrijeme, do kada ćemo zidove ukrasiti starim fotografijama i još nekim autohtonim detaljima – kažu sestre Sabo. Zanimljivo je kako su Sabovljevi ”iskopali” i obiteljski grb u obliku pečata, na kojem je ispisana 1633. godina. I on je našao svoje mjesto na vinskim etiketama.

Ivica GETTO
Website Apps