ILOČKI PODRUMI – NOSITELJI RAZVOJA ILOKA I SRIJEMSKOG VINOGORJA

Prihod od turističke djelatnosti Iločkih podruma kreće se od 6,5 do 7 milijuna kuna godišnje

U Iloku se vole pohvaliti da je taj grad istočni ulaz u Hrvatsku, a u Iločkim podrumima ponosno ističu kako je ta vinarija, odnosno tvrtka, nositelj razvoja Iloka kao vinske destinacije srijemskog vinogorja, hrvatskog Podunavlja, pa i ovog dijela Europe.

S razlogom se uvijek podsjeća na činjenicu kako je traminac Iločkih podruma točen pri krunidbi britanske kraljice Elizabete II. te je dugi niz godina u vinoteci britanske kraljevske obitelji. Iločki podrum jedini je hrvatski podrum ucrtan na vinskoj karti Europe. To je tradicija, a danas je situacija takva da su u Iločkim podrumima zadovoljni prošlom godinom i osvojenim nagradama na vinskim natjecanjima, koja potvrđuju nastavak tradicije.

– Posebice su nam drage nagrade s obzirom na to da su u 2014. godini vladali izuzetno teški uvjeti za proizvodnju grožđa. Međutim, zahvaljujući našim ljudima zaposlenima u vinogradima i u podrumu, posebice zahvaljujući našoj glavnoj enologinji Veri Zimi, izvukli smo maksimum i napravili odlična vina. Nagrade su to dokazale. Berba 2015. bila je odlična i očekujemo odlična vina. Već u prosincu na tržište smo izišli s graševinom 2015., prvim mladim vinom, a uskoro izlazimo s kompletnom linijom kvalitetnih buteljiranih vina prošlogodišnje berbe – graševina, traminac, rajnski rizling, pinot bijeli i frankovka rose. Očekujemo od tih vina dobar uspjeh na tržištu – kaže Robert Miljković, predsjednik Uprave Iločkih podruma.

Iločki podrumi u vlastitom posjedu i koncesiji obrađuju oko 360 hektara vinograda i otkupljuju grožđe od kooperanata s približno isto toliko površina. Godišnja proizvodanja vina kreće se oko četiri milijuna litara.

Prihodi od turizma, odnosno ugostiteljstva, stabilni su. Pridonosi tome dobar potez s otvaranjem svečane sale na Principovcu, koja je u protekle dvije godine izuzetno tražena za svadbe i druge razne svečanosti.

Stari podrum i dalje je vrlo posjećen. Samo prošle godine zabilježeno je kako ga je posjetilo 35 tisuća ljudi, s plaćenom ulaznicom. Miljković nam je prije godinu najavio kako je u petogodišnjim planovima tvrtke gradnja manjeg hotela s 25 soba na Principovcu koji će biti kategoriziran s pet zvjezdica.

– Taj plan sve je bliže realizaciji. U fazi smo projektiranja hotela, odnosno dokumentacijskih priprema. Naime, najveći problem Iloka, kao turističke destinacije, jest manjak hotelskog smještaja. To se može dobro vidjeti prilikom organizacije bilo kojeg većeg događaja, kada gosti nemaju gdje odsjesti. Cijeli Ilok ima samo nešto više od 120 kreveta. Gradnjom hotela bit ćemo konkurentniji i imat ćemo mogućnost organizirati više manifestacija, ponuditi više sadržaja, što se mora reflektirati na povećanje prihoda – očekuje Miljković.

Prihod od turističke djelatnosti kreće se godišnje između 6,5 i sedam milijuna kuna, u što ulaze prihodi koje ostvari suvenirnica, gdje gosti kupuju proizvode Iločkih podruma.

 

Izvor: Glas Slavonije

Website Apps