Još za vrijeme one vlade RH kojom je predsjedala Jadranka Kosor, sklopljeni su ugovori o darivanju jedinicama lokalne samouprave 374 stana iz portfelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koja su se nalazila na području posebne državne skrbi. Riječ je bila o inicijativi tadašnjeg Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, uz prethodnu suglasnost Vlade RH. To je i učinjeno, ali odlukom nisu bili obuhvaćeni HZMO-ovovi stanovi na području grada Belog Manastira. Od tada traju aktivnosti oko ispravljanja ove nepravde, a belomanastirski gradski oci ni nadalje nemaju odgovora zbog čega je to tako.

– U Belom Manastiru je 114 stanova čiji je vlasnik Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. U vrijeme kada je donesena ova odluka bilo ih je desetak slobodnih, a budući da su u međuvremenu ljudi umirali i odlazili, sada ih je prazno više od 20 – kaže gradonačelnik Ivan Doboš. Napominje i kako je prije određenog vremena komisija sastavljena od članova HZMO-a, Ureda za stambeno zbrinjavanje i Grada, popisala sve stanove te utvrdila tko u spornim stanovima živi, koliko je osoba u njih bespravno useljeno i koliko ih je prazno.

– Misleći da imamo čistu situaciju, podatke smo pokazali HZMO-u i Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), te pripremili dokumente za prijenos vlasništva na Grad ili Ured za stambeno zbrinjavanje – priča Doboš, dodajući kako je izaslanstvo Grada krajem prošlogodišnjeg prosinca nazočilo sastanku u prostorijama DUUDI-ja, gdje im je rečeno da više nema pravne osnove za takvu radnju. Nakon svega, dodaje Doboš, ne vidi način na koji bi ovaj problem bio riješen. Dogradonačelnik, Predrag Stojanović, nadopunjući Doboša, ističe kako su im sugerirana rješenja koja Gradu nikako ne odgovaraju.

– Jedno rješenje je otkup prema tržišnim cijenama, što legalnim najmoprimcima ne odgovara, budući da su mnogi stanovi na području grada prodavani prema povlaštenim uvjetima, dakle šest puta manjim cijenama. Drugim rješenjem bi DUUDI Grad za stanove zadužio također po tržišnim uvjetima, što može učiniti i HZMO. U svakom slučaju, htjeli smo da najmoprimci stanove kupe po povlaštenim uvjetima, a od tih bi sredstava rješavali ostalu stambenu problematiku u gradu – objašnjava Stojanović, naglašavajući kako je jedino prihvatljivo rješenje da stanovi, odlukom Vlade RH, budu preneseni na jedinicu lokalne samouprave. U cijeloj je priči važno spomenuti kako je planirano da desetak stanova bude prebačano Uredu za stambeno zbrinjavanje koji bi u njima zbrinuo branitelje.

– Jednostavno rečeno, tražimo samo da 114 stanova u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje bude preneeeno u gradsko vlasništvu, prema istoj odluci kao što je to učinjeno s 374 stana na nekadašnjim područjima od posebne državne skrbi. Sada čekamo formiranje nove vlade RH kako bismo vidjeli što dalje – podvlače belomanastirski gradski oci. Rasplet situacije s nestrpljenjem očekuje i stotinjak sadašnjih korisnika ovih stanova. Njih 50-ak posto u stanovima boravi rješenjem HZMO-a, dok su ostali, na neki način, u njima bespravno i to već 15-ak godina. No, većina ”bespravno useljenih” posjeduje gradska rješenja pa ni krivi ni dužni sa zebnjom očekuju rješenje ove dugogodišnje trakavice. Istovremeno, na rješavanje problema zvanog ”krov nad glavom” čeka najmanje 30-ak najugroženijih obitelji.

Najviše stanova u vlasništvu HZMO-a nalazi se u Ulici bana Josipa Jelačića, Dr. Franje Tuđmana i Alojzija Stepinca. Stambenoj problematici u Belom Manastiru treba dodati i stanove u vlasništvu obrazovnih ustanova, Doma zdravlja (…) jer ih i njihovi vlasnici žele prodati samo prema tržišnim uvjetima.

Ivica GETTO
Website Apps