Vinceška, blagdan sv. Vinka, star nekoliko stoljeća koji se i danas u Baranji njeguje kao jedan od najvećih vinogradarskih blagdana. Blagdan sv. Vinka obilježava početak nove vinogradarske godine a slavi se 22. siječnja, to je dan kad se blagoslivljaju vina i vinogradi.
Legenda kaže kako je jedan od preduvjeta za dobra vina, ako se na dan sv. Vinka snijeg do podneva rastopi dovoljno da se stvore lokvice u kojima se vrabac može okupati.
Običaj nalaže da se taj dan na čokot objesi najveća kobasica koja se polijeva vinom kako bi nova vinogradarska godina bila što rodnija, a grozdovi veliki, puni i teški poput kobasice.
Vinar svoje prijatelje i goste okuplja na druženje uz vatru, gdje se peku kobasice i slanine nabodeni na šibu, kao nekada, osim toga, nađe se tu i koji kotlić čobanca ili fino začinjenog baranjskog graha, a sve se zaokruži dobrom pjesmom i naravno, vrhunskim kapljicama, koje čuče u svojim drvenim bačvama i čekaju svoj trenutak kada će razveseliti nečije nepce.