Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u Zagrebu, prilikom prošlogodišnjeg posjeta Belom Manastiru u povodu obilježavanja 71. godišnjice Batinske bitke, inicirao je obnovu spomenika Crvenoj armiji na belomanastirskom središnjem trgu, koju bi financirala Ruska Federacija. Izrazio je zadovoljstvo što je spomenik više-manje u dobrom stanju, tim prije predstavlja spomenik u doslovnom smislu budući da je na tom mjestu pokopan general-lajtnant Vasilij Petrovič-Musin, koji je poginuo u Batinskoj bici u studenome 1944. godine. Doduše, pisanih tragova o njegovu pokopu na sadašnjem središnjem trgu nema, a saznanja o tom događaju imaju samo rijetki stariji Belomanastirci. Azimov je bio zadovoljan i činjenicom što je Beli Manastir među rijetkim gradovima u Hrvatskoj koji, bar na neki način, poklanja pozornost povijesnim događajima vezanim uz Crvenu armiju.

Prvi koraci oko obnove spomenika poduzeti su. U Belom Manastiru su boravili predstavnici osječkog Konzervatorskog odjela kako bi se uvjerili u stanje spomenika.

– Budući da je veleposlanik inicirao cijelu priču i obećao da će sufinancirati obnovu spomenika, pozvali smo stručnjake iz Konzervatorskog odjela u Osijeku. Nakon što su prekjučer vidjeli spomenik, kazali su kako će angažirati tvrtku koja s njima i inače surađuje na sličnim poslovima, a koja će procijeniti koliko je sredstava potrebno – kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, naglašavajući kako zasad nema informaciju koliko bi obnova koštala. U prvi mah, nastavlja, rečeno je kako bi ga najbolje bilo obložiti pločicama, budući da je prilično ispucan, te obnoviti postolje, ali će konačnu odluku donijeti struka. Ivica Getto

Website Apps