Živo je bilo tijekom vikenda u belomanstirskoj mađarskoj kući Mađarske kulturne udruge Pelmonostor. Već tradicionalno, organizirali su autohtonu mađarsku svinjokolju, kojom žele očuvati stare običaje. Nekoliko litara kuhane rakije, višestruko veća količina kuhanog vina i ugodno zimsko-proljetno vrijeme, bili su samo uvod u kasnija događanja.

Već u ranim jutarnjim satima tamo su se okupili brojni članovi udruge i njihovi gosti iz Hrvatske i inozemstva. Kao po tekućoj vrpci, ali opet lagano i u ritmu čardaša, obavljali su sve poslove te gostima objašnjavali kako se to nekada radilo. U vremenima bez današnje uobičajene žurbe i svakodnevnih obveza, kada mnogi nemaju vremena za organiziranje svinjokolja. Prva pauza, kao i uvijek, uslijedila je kada su vrijedne domaćice poslužile svježe pečenu svinjsku jetricu s bijelim lukom. Dok je većina uživala u slasnim zalogajima, jedna skupina vrijednih mesara već je mljela meso.

U kuhinji se odrađivao drugi dio posla, poput motanja sarmi. A domaćice su ih smotale, ni manje ni više, nego 220 komada. Na svoj je red čekala i smjesa od desetak kilograma brašna, koje se, uz ostale dodatke, ubrzo pretvorila u nekoliko stotina slatkih krafni. Nisu, dakako, izostale ni vruće pogače s čvarcima, koje su – pričale 100 jezika. Središnji dio manifestacije, prema običaju, bilo je punjenje kobasice. Za tu je prigodu bio korišten više od stotinu godina stari ”top”.

– Taj je napunio toliko kobasica da bi se bez problema njima mogla obaviti cijela zemaljska kugla – u polušali je pričao majstor zadužen za punjenje kobasica. Na upit kakva je smjesa i mogu li kobasice jesti i djeca, samo se nasmiješio.

– Blago eros – dobacio je. U prijevodu, to bi moglo značiti – ljućkasto, upravo onako kako se u mađarskim domaćinstvima stoljećima izrađuju ove kraljice kolinja. Za razliku od ranijih godina, organizatori se nisu odlučili na nekoliko desetaka metara dugu kobasicu. Ove su godine kobasice vješali po – drveću. Kako bi se prije spremanja u pušnicu – ocijedile. Bilo je, dakako, na mađarskom kolinju i svježih čvaraka, svinjskog paprikaša, kalvinskih krvavica i ostalih tradicionalnih mađarskih kolinjskih delicija. Veselje je u prostorijama MKU-a “Pelmonostor” potrajalo do sitnih sati.

Ivica GETTO
Website Apps