Diljem Hrvatske, pa tako i Baranje, visine novčane naknade za novorođeno dijete bitno se razlikuju. Jedini baranjski grad je, tako, do prošle godine roditelje darivao s ”mizernih” 500 kuna, ali je odlukom gradskih otaca ova naknada udvostručena.

– U novom proračunu osigurali smo po 1000 kuna za svako novorođeno dijete – priča Marko Bogatić, dogradonačelnik Belog Manastira, ističući kako je svjestan da je naknada, premda udvostručena, i nadalje među najmanjima u Baranji. No, brani se cjelokupnim socijalnim programom (u koji pripadaju i naknade za novorođenčad), za koji je u proračunu osigurano gotovo milijun kuna, a odnosi se na plaćanje režijskih troškova, komunalija i sličnih obveza osobama slabijeg socijalnog statusa.

– Sigurno je da novopečenim roditeljima naknada mnogo znači, ali demografsku strukturu stanovništva popravit će samo razvoj gospodarstva – kaže. Inače, prošle je godine u Belom Manastiru isplaćeno 78 naknada za novorođenu djecu, dok je u istom razdoblju umrlo 129 Belomanastiraca. Rekorder što se visine naknada za novorođenu djecu tiče, zasigurno je Općina Čeminac. Tamošnji načelnik Zlatko Pinjuh, kaže kako za svako prvorođeno dijete isplaćuju po 7500 kuna. Za drugorođeno naknada iznosi 10.000 kuna, trećerođeno 12.500 kuna, a četvrtorođeno i nadalje – 15.000 kuna. Čeminčani potiču i brakove, pa svakom novom bračnom paru, kao svojevrsni svadbeni dar isplaćuju 10.000 kuna.

– Mislim da je to dobar način za popravak demografske slike – tvrdi Pinjuh, naglašavajući kako su, što se broja prošle godine umrlih tiče, na razini 2014. godine. Još jedna mala općina na sve načine pokušava zadržati mlade i nešto većim iznosom naknade poticati rađanje. Riječ je o Općini Draž.

– Za svako novorođeno dijete isplaćujemo po 2500 kuna – kaže načelnik Stipan Šašlin. Nešto manje naknade isplaćuju u općini Kneževi Vinogradi, koja se prema načinu isplate razlikuje od ostalih. Novorođeno dijete samohranog roditelja dobiva 1000 kuna odmah po rođenju, a 1000 kuna je oročeno u banci do treće godine života djeteta. U slučaju kada dijete ima oba roditelja, oročava se isti iznos na isto razdoblje, a gotovina se isplaćuje u visini od 500 kuna. Po 2000 kuna ove će se godine isplaćivati roditeljima novorođene djece na području općine Petlovac (do prošle godine iznos je bio 1000 kuna), dok je 15-ak novorođenčadi s područja općine Popovac prošle godine dobilo po 1200 kuna. Najveće baranjske jedinice lokalne samouprave, općine Darda i Bilje, poput Grada Belog Manastira, isplaćuju po 1000 kuna za svako novorođeno dijete. Od ove godine po 1000 kuna dobivat će i Jagodnjačani koji su do sada dobivali po 500 kuna. Komentari oko razlika u iznosima naknada su različiti. Jedni tvrde kako je sve skupa samo igra brojki, jer je logično da manje općine isplaćuju veće iznose, dok su drugi pobornici tvrdnje kako se veliki moraju ugledati na male.

Ivica GETTO
Website Apps