U LUČU IZBOR NAJBOLJE KOBASICE

31. siječnja 2016.

I Luč pripada u skupinu, doduše malu, baranjskih sela koja organiziraju vlastitu kobasijadu. U mjesnom NK Luču, naime, ostali su vjerni tradiciji pa su tijekom vikenda organizirali jubilarnu, desetu kobasijadu, koja je privukla velik broj majstora kobasičara, ili bar vlasnika ove po mnogima “kraljice kolinja” iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. Ispred tročlane komisije našlo se 30-ak uzoraka pa nije potrebno posebno naglašavati kakav su kompliciran posao imali.

– Kao i prošle godine, bilo je zaista različitih kobasica. Crvenijih i manje crvenih, manje i više ljutih, slanih i neslanih, s mnogo ili malo bijelog luka, duže ili kraće dimljenih, mljevenih na manju ili veću “šajbu”…. Neki sudionici kobasijade malo su se našalili pa su pokušali “uvaliti” i one kupovne, ali u suštini velika većina uzoraka bila je ukusna. Ipak, nekoliko ih je odskakalo – kažu članovi komisije, napominjući kako se ponovila prošla godina kada su svi članovi komisije jednom uzorku dali najveći broj bodova. Ove je godine to bio uzorak koji je na kobasijadu donio Goran Semialjac (36) iz Belog Manastira.

– Što da vam kažem, neizmjerno sam sretan zbog osvajanja prvog mjesta. Odmah sam o tome mobitelom obavijestio obitelj, rodbinu i prijatelje. Ne mogu reći da imam neku posebnu tajnu, budući da uvijek koristim isti omjer začina. Tajna je možda u tome što je kobasica spoj kvalitetnog mesa slavonske krmače, teške približno 350 kilograma i odlične baranjske paprike – priča Semialjac, naglašavajući kako je kobasicu izradio u Nizi. Ovo mu nije prvi dolazak na lučku kobasijadu, ali nikada do sada nije osvojio prvo mjesto.

Za razliku od grabovačke kobasijade, na kojoj organizatori sve uzorke obare u istom kotlu i njima počaste goste, Lučani su, nakon proglašenja pobjednika, na stolove postavili “sirove”, ništa manje ukusne kobasice. Druženje je, uz živu glazbu, potrajalo do sitnih sati, a kućama su se svi vratili prepuni dojmova i, ako ništa drugo, punog želuca.

Ivica GETTO
Website Apps