Pred realizacijom je, ili je ona u tijeku, nekoliko važnih investicija, koje će biti (su)financirane iz belomanastirskog gradskog proračuna. U tijeku su radovi na izgradnji odnosno promjeni javne rasvjete na Trgu slobode. Kako ističu u Gradu, riječ je o investiciji vrijednoj približno 270.000 kuna, od čega s 80 posto sudjeluje Fond za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, a za 20 posto potrebnih sredstava bit će posegnuto u gradski proračun. Iz istog budžeta bit će financirana i gradnja kuće za oproštaj na novom belomanastirskom groblju.

– Investicija je vrijedna približno 1,5 milijuna kuna, a ovih dana ćemo raspisati javno nadmetanje – kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. Podsjetimo, u investiciju zvanu “izgradnja ‘centralnog’ groblja” krenulo se zbog “prebukiranosti” postojećih. Kritičnija je situacija na Pravoslavnom groblju, gdje više nema mjesta za nove grobove, a na Katoličkom groblju situacija je tek nešto bolja. Novo je groblje smješteno na južnoj strani grada, na pravokutnoj parceli površine približno 160.000 četvornih metara, kapaciteta 15-ak tisuća ukopnih mjesta. Ono je javno, ali je prostornom koncepcijom omogućena parcelizacija na način da dijelovi groblja budu namijenjeni za određene konfesije ili za neka druga obilježja (vojna, svećenička i slično).

– Gradnja kuće za ispraćaj na novom groblju postala je prioritet, jer je krajnje nezgodno organizirati sprovode iz kuća za ispraćaj smještenih na postojećim grobljima – objašnjava Doboš, napominjući kako se nije moglo čekati na izradu intervencijskog plana, odnosno novca iz EU fondova. Kaže kako je to samo jedan od projekata koji će u cijelosti ili djelomično biti financirani iz gradskog proračuna. Još jedan od onih koji su u tijeku, dobrom mjerom potpomognut sredstvima Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, postavljanje je solarnih panela na zgradu Centra za kulturu, a u suradnji s Fondom radi se i na rekonstrukciji zgrade na Trgu slobode.

– Ne možemo prekriženih ruku čekati ni na EU sredstva za obnovu bazena, pa će iz gradskog proračuna vjerojatno biti izdvojena sredstva kako bi bazeni i ove godine bili u funkciji – ističe Doboš. Kako neslužbeno saznajemo, u planu je, također iz gradskog proračuna, obnova trga u belomanastirskom prigradskom naselju Branjinu Vrhu te ostale manje ili veće investicije vezane uz grad i njegova prigradska naselja.I.Getto

Website Apps