VRHUNSKA GASTRONOMSKA PREDSTAVA S ČVARCIMA, KULENOM I ŠEMBER VINIMA

Iznimno ulje može se sljubiti i sa slatkim i sa slanim jelima, paše uz teška, ali i vrlo blaga jela

Zagrebački restoran Trilogija bio je domaćin zanimljive degustacije u osam nevjerojatnih sljedova. Sljubljivano je maslinovo ulje Torkul, Šember vina te hrana raznih okusa. Svemu je pomagao kuharski tim Trilogije i Belizar Miloš, iz restorana Agava, a svi sudionici tog zanimljivog događaja bili su iznenađeni ljepotom okusa i blaženošću mirisa.

Uljara Fanito, koja proizvodi spomenuto ulje Torkul, obiteljska je uljara iz Vela Luke (otok Korčula), koja korištenjem autohtone sirovine (masline sorti Lastovka i Drobnica) i kontrolom svih etapa proizvodnje postiže najviši stupanj kvalitete maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Torkul i još jedan njihov proizvod, odličan Čaj lista masline, imaju preporuku Slow Food Internationala. Čaj je prošao stroge kriterije Slow Food komisije i ukrcao se na Arku okusa. Prezentaciju je vodila Marija Žuvela, a uljaru predstavljao njen otac i vlasnik – Fanito Žuvela. Vinariju Šember predstavljao je Nikola Šember te njegova sestra Lucija, Vinska kraljica Zagrebačke županije. Jedno je sigurno! U Trilogiji se okupilo odabrano društvo, hedonistički nastrojeno i spremno na nove izazove. A onda je došla hrana… Za doček su uz kruh servirana maslinova ulja Lastovka i Drobnica uz čaj lista masline. Drugi slijed bio je rezerviran za svježi sir blago začinjen solju, paprom i peršinom te preliven Torkulom, uz tvrdi sir s maslinovim uljem te Šemberovim vinom Rajnski rizling. Čvarci preliveni uljem i kulen odležan u Torkul maslinovom ulju bili su prava poslastica zaokružena maceriranim Rajnskim rizlingom. Focaccia sa sušenim rajčicama i maslinama (Restoran Agava) bila je sljedeća poslastica i predjelo, baš kao i krema od artičoka, parmezana i tartufa s jadranskim kozicama i emulzijom od vlasca.

A tada – glavno jelo: pačja prsa s domaćim gnudima na podlozi od bundeve i špeka uz kremu od komorača te umak od brusnice i crvenog vina (restoran Trilogija). Restoran Agava pripremio je bruskete s paštetom od guščje i pileće jetre s emulzijom od naranče i maslinovog ulja. Sve se to jelo u Šemberom Crni Pinot. Za desert – svježe suhe smokve odležane u ulju uz svježi sir s medom te sladoled s orasima i pjenušac Rose. Čokoladna torta s bademima i slatki varenik uz liker od masline bili su posljednje iznenađenje u kojima su ljubitelji dobre hrane i kapljice uživali.

– Neke stavke iz menija vjerojatno vam se čine, u najmanju ruku, čudne, ali poenta ove degustacije bila je u tome da pokažemo spektar širine uporabe ulja Torkul. Htjeli smo pokazati da se takvo iznimno ulje može sljubiti i sa slatkim i sa slanim jelima, da paše uz teška, ali i vrlo blaga jela i mislim da smo sasvim uspjeli u tome – istaknuo je Tomislav Stiplošek iz G.E.T. Reporta.

Šemberova vina još jednom su dokazala da pripadaju u sam vrh hrvatskog vinarstva. Iznimna kvaliteta i sortnost prvo su što osjetite kod njih. Kasnije osjetite i punoću vina i trajanje okusa – prava vinska rapsodija.

G.E.T. Report pokušava sa svojim poslovnim partnerima educirati ljude, pokazati im pravi put u enogastronomiji i ponekad pomišljaju da su Sizif, ali kako kažu, to im je sudbina!

– Iskreno se nadam da će bolji standard doći i do Lijepe Naše, a tada ćete moći bez razmišljanja i opterećenja uživati u proizvodima koje smo prezentirali i o kojima smo pisali. U ovim našim enogastronomski pričama uživa sve više mladih ljudi i to nas raduje, jer oni su ti koji bi trebali od naše male zemlje stvoriti zemlju blagostanja i uživati u svim njenim blagodatima. Nemojte da vam jelo bude puka fiziološka potreba, uživajte u njemu, dopustite si pokoji mali grijeh i luksuz. Vjerujte, osjećat ćete se bolje – poručuje Tomica iz G.E.T. Reporta.

Izvor:Glas Slavonije/Slobodan Kadić
Website Apps