GRAĐANI OPRAVDANO SUMNJIČAVI

Majka naše čitateljice imala je neugodno iskustvo s kontrolorom HRT-a, u kojeg je opravdano posumnjala

Gotovo sve dijelove Hrvatske, pa tako i Osijek, nije zaobišla pojava lažnih inkasatora i kontrolora. Na stranicama crne kronike tako nerijetko možemo čitati o lažnim predstavljanjima, a pojava tzv. inkasatora ili kontrolora bez iskaznice navela je sugrađane na krajnji oprez.

U tim poslovima, inače, pomažu i agencije, koje, prema riječima Vlade Krznarića, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske, mailom ili osobnim dolaskom najavljuju da će na određenom području kućanstva obilaziti kontrolori, odnosno inkasatori.

– To čine upravo kako bi se na minimum svela mogućnost prijevara – poručio je Krznarić.

Da građani pušu i na hladno, pokazuje i slučaj Osječanke Jadranke Reder, čiju je majku, a potom, sljedećega dana, obje, posjetio kontrolor HRT-a. Kako na njezin upit nije predočio iskaznicu i k tomu je tijekom prvog posjeta tražio 800, a sljedećega 960 kuna, posumnjala je da je riječ o lažnom kontroloru. I ne samo ona, nego su i njezini susjedi u Ružinoj, vidjevši nepoznatog muškarca kako obilazi kuće i, prema svjedočenjima, ne pokazuje iskaznicu kojom bi se identificirao, bili na oprezu.

– U predvečerje je mojoj 86-godišnjoj majci pozvonio njoj nepoznat čovjek, s dalmatinskim naglaskom. Rekao je kako je iz Imotskog i tražio je da plati 800 kuna. Ona na to, srećom, nije pristala, no uspio ju je nagovoriti da mu da svoj JMBG. Vratio se sutradan, kad sam u majčinoj kući bila i ja – počela je priču Reder, naglasivši da je na majčinoj adresi televizor odjavljen još u listopadu 2015. Svi dotadašnji računi, tvrdi pokazujući potvrde, podmireni su.

– Drugog je dana došao oko 18 sati i taj je put tražio 960 kuna na osnovi navodnog duga za HRT-ovu pretplatu. Kad sam ga tražila da mi pokaže svoju iskaznicu, odmah je otišao, rekavši kako se mora konzultirati s kolegom koji ga čeka u automobilu i da će se vratiti. Međutim, više se nije vratio. Zanimljivo je da ga uopće nisu zanimale podmirene uplatnice koje sam mu željela pokazati – ispričala nam je Reder tijekom posjeta našoj redakciji. Ni naknadni poziv u HRT, gdje je doznala kako je ipak riječ o pravom kontroloru, nije ju umirio jer, smatra, službene bi osobe morale imati identifikacijsku iskaznicu. Kaže nam kako su joj na HRT-u rekli da njihovi kontrolori moraju imati iskaznicu, da ne smiju dolaziti u kasne sate u kućanstva i da ne smiju uzimati gotov novac.

– Kontrolor koji je došao u našu kuću od nas je tražio gotovinu na temelju duga iako smo imali uplatnice, došao je navečer i nije se želio legitimirati. Moja je majka stara i sve ju je to opravdano uznemirilo. Pa svako malo novine pišu o starijim ljudima koji su postali žrtvom prevaranata – kaže Reder.

Izvor: Glas Slavonije/Marija Mihelić
Website Apps