ETNOSUVENIRI IZ KARANCA

15. veljače 2016.

Jedan od rijetkih obrta koji se bavi isključivo izradom etnosuvenira karanačka je Farma. Počeli su prije desetak godina, kada su prvi turisti počeli dolaziti u Karanac, a za sebe kažu da su znatno poznatiji izvan Baranje nego u njoj.

– Već gotovo više od desetljeća, otkako smo se iz Belog Manastira vratili u Karanac, bavimo se izradom suvenira, maketa i sličnih predmeta. Sve je počelo s kućnom radinosti, ali budući da su kupci bili nepovjerljivi prema kućnim radinostima, osnovali smo obrt – priča Violeta Ovčar, završeni likovni stručni radnik i jedina zaposlenica obrta. Violeti u svemu pomaže suprug, koji je završio kao tehnološki višak u tvrtki u kojoj je godinama radio.

Premda relativno mlad obrt, osvojili su niz nagrada, a imaju i certifikat za kvalitetu suvenira, kojim se posebno ponose. Mnogi, naime, misle da je izrađivati suvenire jednostavno, ali je obitelj Ovčar dokaz da tomu zaista nije tako.

– Svi su naši suveniri unikat. U svaki je ugrađen dio nas, svi se izrađuju ručno, i to od nekoliko sati do nekoliko dana – objašnjava Violeta, naglašavajući da suvenire izrađuju od drva, keramike i jelenskih rogova.

Njihovi se proizvodi mogu pogledati i kupiti na samo nekoliko mjesta u Baranji (beljska Vinarija, Kopački rit, primjerice), među kojima je i izložbeni prostor u Karancu (u sklopu radionice), koji vrvi zanimljivim artiklima. Suvenire koje izrađuju podijelili su u nekoliko “priča” – lovačku, riječnu, seosku i, dakako, vinsku. Premda su Baranjci, pa stoga najviše vole izrađivati suvenire karakteristične za regiju između Dunava, Drave i Mađarske, silom prilika prilagođavaju se tržištu, koje pokušavaju osvojiti bez ičije pomoći.

– Naši suveniri izloženi u ergelama Đakovo i Lipik bazirani su na konjima, oni koji su u Iloku na tamošnjim zaštitnim znakovima i slično. Prisutni smo i na osječkom aerodromu odnosno u ZOO hotelu. Radimo i za hotel Kempinski u Istri, kamo najviše dolaze Rusi, ali tamo nema specifičnih narudžbi, pa baranjskih čardaka i magneta s raznim ovdašnjim motivima ima diljem Rusije – tvrde.

Cijene njihovih suvenira kreću se od 20 do 1000 kuna, ovisno o tome je li posrijedi običan magnet (ručno oslikan), manja ili veća maketa, odnosno slika. U posljednje vrijeme izrađuju suvenire prema starim fotografijama, koje su ostale jedina dodirna točka bivših Baranjaca s regijom njihovih predaka. Postojala je ideja da izrade maketu cijelog nekadašnjeg sela, ali im je to problem zbog nedostatka prostora. Nadu polažu u belomanastirsku Etnološku kuću baranjske baštine, čija će gradnja biti završena u lipnju ove godine, gdje će također pokušati izložiti svoje unikatne proizvode i možda u Baranji biti poznatiji odnosno prepoznatljiviji nego do sada.

Na upit može li se preživjeti od izrade suvenira, odgovaraju potvrdno, ali uz napomenu kako to neće uspjeti onima koji ne vole svoj posao.

– U radionicu dođemo ujutro, a iz nje izlazimo navečer. Toliko o našem radnom vremenu i svakodnevici – opisuju svoj radni dan.

Ostavili smo ih u društvu ručno izrađenih kućica, poljskih WC-a, bunara, đermova, kotlića, magneta, privjesaka, ogrlica, muštikli i ostalih predmeta koji bi, sigurno je, mogli naći mjesto u svakom domu… Ivica Getto

Website Apps