ŽENE I VINO U BARANJI

16. veljače 2016.

Među Baranjcima, ali i ostalim stanovnicima Hrvatske, dugo je vladalo mišljenje kako je bavljenje vinarstvom posao predodređen za muškarce. I ne samo to. U nekim krajevima, na neki način, ženama se branilo, primjerice, dolaziti u podrume na proslavu dana svetog Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara. No, u posljednje vrijeme ovakvi ili slični stereotipi polako padaju u zaborav. Dokaz su poznati baranjski vinari, koji su dio posla vezan uz vino prepustili – ženama. Pripadnice ljepšeg spola tako su postale svojevrsni zaštitni znak baranjskih proizvođača. Bilo da je riječ o suprugama, kćerima ili enologinjama, sve ih je više koje s muškarcima ravnopravno sudjeluju u diskusijama o vinima, predstavljaju ih ”širokim narodnim masama”, ali i uživaju u zlatnim kapljicama. Većina su, doduše, članovi obitelji, ali same su odlučile nastaviti obiteljski posao. Bez obzira na to što su žene. Krenimo od obiteljske vinarije Kolar i podruma u Suzi. Već godinama se na njihovim štandovima pojavljuju Kinga i Sibila, kćeri poznatog baranjskog vinara Lajoša.

– Drago mi je što su tako odlučile i nastavile s obiteljskom tradicijom. Da to nisu učinile, sigurno se ne bi bavili vinogradarstvom i vinarstvom ovakvim intezitetom – priča otac Lajoš, napominjući kako su obje vrsne poznavateljice vina. Kinga je, dodaje, uz redovne obveze i posao, uspjela završiti i višu školu za vinogradatsvo, vinarstvo i voćarstvo u Požegi, pa je u obitelji trenutačno najstručnija što se spomenutog tiče. Prepričavajući događaje s nedavnog predstavljanja mladih vina u Zagrebu, u polušali kaže kako je primijetio da su vinski štandovi na kojima su bile žene – bili posjećeniji, što pripisuje ”muškoj psihi”.

– Šalu na stranu. S ”druge strane” štanda stoje osobe koje o vinu nešto znaju, a opet, sigurno je da žene mnogo bolje mogu procijeniti vino nego muškarci – podvlači Kolar, ne propuštajući pohvaliti i vlastitu suprugu koja također ”drži ćoškove” u obiteljskom podrumu.Gotovo u susjedstvu još je jedna poznata baranjska vinska obitelj – Pinkert. Glavi obitelji, Zoltanu, u pravom smislu riječi desna je ruka kći Kristina, poput Kinge i Sibile Kolar, svojevrsni zaštitni znak vinarije.

– Mnogo mi znači što je Kristina odlučila prihvatito ovaj poziv. Od malih nogu vezana je uz vinograde i podrum pa se tome u potpunosti i posvetila. Posljednjih godina mnogo je uznapredovala, i to zbog odlazaka na brojne edukacije, predavanja i seminare, ne samo u Hrvatskoj – kaže Zoltan, napominjući kako, uz enologa, vodi sve poslove vezane uz podrumarstvo, što smatra velikim potencijalom za njihov OPG.

Najmlađe u cijeloj priči zasigurno su Andrea i Anastazia Sabo, koje svoju budućnost vide u nedavno otvorenoj obiteljskoj kušaonici vina u Karancu.

Obje su završile fakultete, Andrea marketing na osječkom Ekononskom fakultetu, a Anastazia agroekonomiju, ali su se odlučile za samostalni rad, vezan uz stoljetnu obiteljsku tradiciju bavljenja vinogradarstvom i vinarstvom. Sestre Sabo nisu bazirane samo na kušaonicu. Može ih se vidjeti i na brojnim ocjenjivanjima i predstavljanjima vina.

Svakako ne treba zaboraviti ni na vinariju Svijetli dvori, u vlasništvu obitelji Novački.

Julijana Novački-Seleši rado će goste upoznati s vrstama njihovih vina i biti desna ruka suprugu na predstavljanjima vina diljem Hrvatske.

Ivica GETTO
Website Apps