U sklopu sajma GAST 2016, održava se 21. međunarodni sajam vina Dionizijana pod čijim je okriljem održano i jedno od tradicionalno najposjećenijih i najatraktivnijih sajamskih događanja – međunarodno ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića.

Udruga proizvođaća rakije iz voća UPRIV iz Kneževih Vinograda ove je godine na ocjenjivanje poslala prošlogodišnje uzorke rakije od kajsije , koja je u jakoj konkurenciji opravdala činjenicu da je proizvedena na tradicionalni način od najboljeg voća iz Baranje, te osvojila zlatnu medalju .

IMG_9628_9680

Tradicionalni način proizvodnje koji njeguju u Upriv-u temeljen je na korištenju vrhunskog voća sa Banskog brda koje se prerađuje na “stari” način koji je u ovim krajevima uobičajen godinama. Iz starih bakrenih kazana loženih  drvetom dobije se vrunska prepečenica, koja  se kvalitetom  bitno razlikuje od ostalih rakija upravo radi toga što se u svakoj kapi može osjetiti i prepoznati onaj fini okus voća (kajsije, dunje,šljive) koji je u ostalim proizvodima takove vrste nestao zbog upotrebe modernih, industrijski kazana za pečenje rakije.

Osvajanje zlatnog odličja na ovogodišnjem sajmu GAST u Splitu nastavak je uspješnog prezentiranja Kneževe rakije na takmičenjima i ocjenjivanjima rakija i likera kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, te ujedno i promocija Baranje kao kraja sa koji treba posjetiti , te uživati u svom bogatstvu koje nudi.

B 17  JEZGRE KOŠTICE KAJSIJE U MEDU

Priprema vrhunske rakije od kajsije podrazumjeva otkoštavanje voća- iz kajsije se odvaja koštica, da svojom gorčinom ne remeti kvalitet rakije. U udruzi UPRIV prepoznali su vrijednost odvojeni koštica, te su na tržište pustili novi proizvod- B 17  jezgru koštice kajsije.

upriv_rakija_skoflek_(2)

Specifičnost ovog proizvoda je što jezgra koštice kajsije sadrži vitamin B 17 koji ima blagotvoran učinak na povećanje imuniteta i ukupnu otpornost organizma, a u kombinaciji sa baranjskim bagremovim medom ima i zanimljiv gorko slatkasti okus.

I.Lovaković/baranja.hr

 

 

 

 

Website Apps