U Baranji je nekoliko primjera kako država “gospodari” svojom imovinom kočeći pritom razvoj pojedinih jedinica lokalne samouprave. Riječ je o česticama i objektima koji bi itekako koristili općinama, a propadaju i ne koriste nikome. Jedan od baranjskih čelnika koji glasno negoduju protiv takvog “gospodarenja” je i Zoran Kontak, načelnik općine Popovac, koji tvrdi kako država ni sama ne zna što sve ima u vlasništvu, a ni gdje se što nalazi.

– Mi smo mala općina koja ne može očekivati industrijalizaciju, dolazak velikih trgovačkih društava i slično. Prosperitet vidimo, primjerice, u razvoju ruralnog turizma. Imamo brdo, prekrasan perivoj u Kneževu, ribnjake, lovišta i netaknutu prirodu, ali je vlasnik nekih od tih čestica koje su nama od vitalne važnosti država – kaže Kontak. Navodi primjer streljane u Branjini koju je nekada koristila JNA, a koja bi mogla biti “novi Pampas”. No, nastavlja, u DUUDI-ju nema sluha za njezino prebacivanje u općinsko vlasništvo. Slično je s rudnikom bazalta na brdu iznad Popovca koji bi bio odlična turistička priča. Rudnik pripada RH, a spor oko vlasništva vodi i Dražen Kapeter, koji posjeduje dokaze da je rudnik bio u vlasništvu njegova djeda. Nedostaje mu samo dokument kojim može dokazati da je bivša država oduzela zemljište, a samim time i rudnik, premda je u zemljišnim knjigama jasno vidljivo tko je bio vlasnik…

Probleme imaju i u općini Bilje.

– Brojni su takvi primjeri. Između ostaloga, tražili smo zemljište na staroj Dravi, predviđeno za turističku namjenu, kako bismo tamo napravili izletište. Zanimljiv nam je i park, livada kod dvorca gdje smo htjeli proširiti školu. Još 2014. godine na poziv DUUDI-ja iskazali smo interes gotovo za sve nekretnine u državnom vlasništvu, ali do danas odgovora nema – žali se biljski načelnik Željko Cickai, napominjući da sve to čini veliki problem za izradu strateške planske dokumentacije te da nedostatk sluha koči razvoj turizma i komunalne infrastrukture. Podsjeća i na dvorac Eugena Savojskog, u vlasništvu Hrvatskih šuma. Najnovija (previsoka) otkupna cijena, naime, ne odgovara Općini i Županiji, pa je zatražena nova procjena i to od procjenitelja koji je taj posao obavljao još 2007. godine.

Odgovore na nekoliko zahtjeva još uvijek čekaju i u općini Kneževi Vinogradi.

– Tražili smo nekoliko čestica i nekretnina za potrebe mjesnih odbora, stari objekt u Jasenovcu koji planiramo adaptirati za potrebe branitelja i lovaca i slično – kaže načelnik Deneš Šoja, napominjući kako je sve u fazi čekanja.

Belomanastirski gradski oci voljeli bi u gradskom vlasništvu vidjeti vojarnu, a za koju postoje veliki planovi. Jedan od njih je i u nju smjestiti profesionalnu vatrogasnu postrojbu i DVD. Ivica Getto

Website Apps