Baranjski svirači G. M. i N. M. sa svojim su bendom prije pet godina zabavljali goste na zabavi Centra za socijalnu skrb Beli Manastir u jednom restoranu u Baranji. Tadašnji ravnatelj Centra V. G. obećao im je za svirku platiti po 1500 kuna, zbog čega su oni nekoliko dana nakon zabave došli po novac u zgradu Centra za socijalnu skrb.

– Primio me ravnatelj, koji je potom pozvao meni nepoznatu žensku osobu i od nje preuzeo novac koji je zatim dao meni. Potpisao sam neki papir, ali ne znam što je na njemu pisalo. Mislim da je sve isto učinio i moj stric – ispričao je G. M. na saslušanju u Općinskom državnom odvjetništvu u Osijeku, koje je u srpnju prošle godine podignulo optužnicu protiv bivšeg ravnatelja belomanastirskog Centra V. G., socijalne radnice S. L. i blagajnice N. S.

Šaroliki zahtjevi

Njih troje terete se da su tijekom 2011. i 2012. godine popunjavali zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć neistinito navodeći imena i prezimena tobožnjih podnositelja zahtjeva, namjenu tih sredstava i visinu zatražene pomoći te se vlastoručno potpisivali imenom i prezimenom tobožnjeg podnositelja zahtjeva.

Potom su provodili postupak te donosili rješenja i zaključke za isplatu novčane pomoći koje su ovjeravali službenim pečatom i svojim potpisom. U 34 slučaja, koja su pobrojana u optužnici, troje zaposlenika Centra za socijalnu skrb tako je, tereti ih se, oštetilo državni proračun za ukupno 59.100 kuna. Državno odvjetništvo RH tereti ih da su dio novca zadržali za sebe, a dio utrošili “na organizaciju domjenaka za usvojitelje, kupnju cvijeća i plaćanje svirača na domjencima. U istrazi su saslušani svi “korisnici” socijalne pomoći, koji su navedeni u zahtjevima i rješenjima. I svi su redom rekli da nisu tražili novac niti su ga primili.

Zahtjevi su bili šaroliki. Novac se tražio za troškove liječenja, popravak kuće, kupnju prehrambenih i higijenskih potrepština, odjeće za djecu… Bilo je i slučajeva da su zahtjeve podnosile i osobe koje su u to vrijeme bile na stručnom osposobljavanju.

Ne zna latinicu

– S obzirom na to da sam zbog velikog broja zahtjeva ostajala raditi i izvan radnog vremena, ravnatelj mi je rekao da će me nagraditi pa sam ispunjavala zahtjev za jednokratnom pomoći i dobila novac – ispričala je istražiteljima žena koja je u Centru bila na stručnom osposobljavanju.

Jednoj je pripravnici pak rečeno da do novca koji joj je trebao za stručni ispit može doći ako podnese zahtjev za jednokratnu pomoć na ime svoje bake, što je ona i učinila te dobila novac. Rekla je da nije znala kako je to protuzakonito.

U istrazi su uočene i nelogičnosti. Tako je primjerice u tri slučaja utvrđeno da je novac “korisnicima” isplaćen nekoliko dana prije nego što je uopće zahtjev podnesen. Osim toga, jednoj je ženi novac isplaćen 29. svibnja 2011., a istragom je utvrđeno da je ona preminula još 29. prosinca 2009. Jedna je žena svjedočila da potpis ne zahtjevu ne može biti njezin jer je napisan latiničnim pismom, a ona se služi samo ćirilicom…

Policijska istraga pokrenuta je temeljem kaznene prijave koju je podnijela pravnica u Centru G. M. B., koja je tijekom provjere jednog zahtjeva posumnjala u njegovu istinitost. Optužnica je inače potvrđena u listopadu 2015. Suđenje im pak još nije počelo. Bivšem ravnatelju mandat je istekao i on više ne radi u ustanovi dok su socijalna radnica i blagajnica i dalje zaposlenice Centra. I tako će i biti sve do donošenja pravomoćne sudske presude.

Istražne radnje

– Mi o tome nemamo nikakve službene podatke, ni saznanja o imenima. Zna se tko provodi istražne radnje, a do nas nije došla nikakva službena odluka ni rješenje – kratko nam je rekao Đimi Fuštin, današnji ravnatelj Centra.

Ni optuženi nisu htjeli ništa govoriti o ovom slučaju. Inače, i na saslušanju u tužiteljstvu su se branili šutnjom. Bivši ravnatelj i blagajnica rekli su nam da ne žele ništa komentirati do okončanja postupka, a socijalna nas je radnica uputila na svog odvjetnika.

– To što je netko optužen ne znači i da je kriv. Moja branjenica poriče svaku krivnju za kaznena djela koja joj se stavljaju na teret i u sudskom postupku će se utvrditi da tu nije bilo nikakvog kaznenog djela – rekao je odvjetnik Mario Pavičić.

Jutarnji list

Website Apps