Početkom ožujka Grad Beli Manastir raspisao je natječaj za financiranje projekata i programa udruga iz područja kulture, socijalne zaštite i gospodarskih djelatnosti. Vrijednost natječaja je 445.000 kuna, od čega je za područje kulture izdvojeno 250.000 kuna, socijalnu zaštitu 165.000 kuna, a gospodarske djelatnosti 30.000 kuna. Natječaj traje do 3. travnja, a svaka udruga može prijaviti više projekata na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Na natječaj se ne moraju javljati udruge iz područja sporta i one humanitarne, a sukladno sa zakonom, u ovisnosti o ostvarenju proračuna, Grad je već potpisao ugovore s TZ Baranje i Hrvatskom gorskom službom spašavanja, prebacivši im novac neovisno o raspisanom natječaju, kao i Vatrogasnoj zajednici Baranje, odnosno JPVP-u. Više je nego sigurno da će dio belomanastirskih udruga, od kojih su neke osnovane isključivo stoga kako bi ishodile sredstva iz gradskog proračuna, nakon novih zakonskih odredbi prestati rad.

– Za većinu udruga izrada programa nije neka specijalna novost, ali moram priznati kako postoje i one koje još uvijek nisu usklađene sa zakonom, pa se stoga ne mogu javiti na natječaj. Njihov rad će, dakle, biti ugašen – ističe gradonačelnik Belog Manastira, Ivan Doboš, naglašavajući kako je do trenutka raspisivanja javnog netječaja u gradu bilo registrirano 120 udruga, od koji će njih 50-ak prestati rad.

– Važno je istaknuti kako se dio udruga uopće nije ustrojio sukladno s novim zakonom, iako su rokovi već prošli. Drugim riječima, nisu održale skupštine i uskladile statute s novim zahtjevima – objašnjava Doboš, dodajući kako se na taj način otvara prostor za one koje rade, a koje će dobiti potporu iz gradskog proračuna, dakako, sukladno s projektima koje budu prezentirale.

– Povjerenstvo koje se bude bavilo pristiglim projektima sigurno će prepoznati udruge koje rade na pravim programima od opće koristi i interesa za grad Beli Manastir – ističe Doboš.

Podsjetimo, o (ne)radu udruga govori se već godinama, a tema se često provlačila i na sjednicama Gradskog vijeća. Pojedini gradski vijećnici isticali su kako se udrugama koje rade ne plaća ništa, a onima koje ne rade – sve, pa i režijski troškovi. No pitanja su godinama ostala bez odgovora, a novac iz gradskog budžeta trošio se šakom i kapom. Nisu, doduše, to bili iznosi od kojih se nekom može zavrtjeti u glavi, ali su se, kud i kamo, mogli pametnije utrošiti. Odgovor na pitanje koliko će koja udruga dobiti proračunskog novca, trebao bi biti u travnju, kada se mogu očekivati nove rasprave.

Ivica GETTO
Website Apps