SELJACI KONAČNO ZADOVOLJNI, ALI…

1741_Poljoprivreda

BELI MANASTIR – Poticaji za prošlu godinu bit će isplaćeni polovinom travnja, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede. Premda, sudeći prema mišljenju seljaka, poticaji kasne, budući da su oni već isplaćeni u državama članicama EU-a, a njihova isplata nije neka izvanredna stavka, ova ih je vijest ipak razveselila.

– Kamen nam je pao sa srca. Malo je lakše planirati radove koji nam predstoje – priča Petar Pranjić, predsjednik udruge baranjskih seljaka Baranjska brazda, dodajući kako zbog ove najave odustaju od planiranog prosvjednog puta u Zagreb, gdje su u slučaju neisplate poticaja trebali otići krajem ožujka. No, nastavlja, i nadalje su oprezni, jer su tijekom proteklih godina prečesto bili prevareni. Nadaju se da ovaj put neće biti tako.

– Upitno je hoće li preostali poticaji za prošlu godinu biti isplaćeni u cijelosti, što bi svi htjeli. Mislim da nema razloga lomiti ih na dva dijela, jedan u travnju, a drugi u lipnju – naglašava, ističući kako im dodatnu sigurnost ulijeva činjenica što pri planiranju i donošenju državnog proračuna za ovu godinu nije dirano u resor poljoprivrede, kao što je to slučaj bio s nekim drugim resorima, koji su pomalo zakinuti. Dio seljaka, nastavlja, zanima i način isplate poticaja za šećernu repu.

– EU je donio odluku kojom potiče sjetvu 21.000 hektara šećerne repe na području Hrvatske. Prošle je godine posijano 14.000 hektara, pa se pitamo hoće li, sukladno najavama, poticaj za razliku od 7000 hektara biti ravnomjerno isplaćen – prenosi pitanje baranjskih poljoprivrednika, naglašavajući kako nije riječ o beznačajnim sredstvima, jer 5500 kuna po hektaru posijanom ovom kulturom baranjskim, ali i svim ostalim poljoprivrednicima puno znači. Veseli ih, nastavlja Pranjić, i nedavna najava pojeftinjenja gnojiva, čija bi cijena trebala biti niža između 12 i 15 posto.

Pojeftinjenje je itekako osjetno. Po šleperu umjetnog gnojiva sada se može uštedjeti i 20-ak tisuća kuna. Uz stabilnu cijenu nafte, trebao bi u konačnici biti jeftiniji i krajnji proizvod – tvrdi Pranjić, dodajući kako bi na taj način zadovoljni trebali biti svi, od proizvođača preko otkupljivača pa sve do krajnjeg potrošača.

 

Izvor:Glas Slavonije/I.Getto

Website Apps