VEGETARIJANSKI PIKANTNI SPECIJALITET A

Kulen se dimi, a u njega idu paprika, papar, sol, češnjak, sir

kulen

NOVI BEZDAN – Nedavno je holivudski glumac Eric Roberts, brat poznatije Julie, koji u Slavoniji i Baranji snima film, upitan kako mu se sviđa u Hrvatskoj, izjavio kako je sve O.K. osim – hrane. Roberts, naime, ne konzumira meso (osim pilećeg) pa mu slavonsko-baranjske delicije, naravno, nisu “legle”. Roberts, međutim, nije znao da se u Novom Bezdanu može najesti vegetarijanske pikantne baranjske delicije – kulena od sira, koji su osmislili i proizvode u OPG-u Ružić.

– U njega idu svi sastojci kao i u pravi kulen osim, dakako, mesa – priča Piroška Ružić, zaslužna za to što se njihov OPG počeo baviti proizvodnjom ove neobične, ali nadasve ukusne delicije. Ljuta i slatka paprika, papar, sol i češnjak, uz sir iz vlastite proizvodnje, osnovni su sastojci kulena od sira. Smjesu pune u crijeva, slijedeći korak je dimljenje, nakon čega je spreman za konzumaciju.

– Sve češće srećem ljude, većinom mlade, koji, iz tko zna kojih razloga, ne konzumiraju meso. U mojoj obitelji meso se jede, ali su svi članovi obitelji još i ljubitelji mlijeka, odnosno mliječnih proizvoda, pa sam došla na ideju pokušati proizvesti kulen od sira. Pokazalo se da je ideja bila odlična, što mi potvrđuju svi oni koja ga probaju – kaže Piroška, naglašavajući kako u njemu, za sada, uživaju brojni prijatelji, poznanici i rodbina. Kada se kod nekog spremaju u goste, tvrdi, zamole ih da umjesto uobičajenih darova ponesu ovaj novi proizvod. Isto je, dodaje, kada im netko dođe u goste.

– Pitam ih hoće li popiti kavu, a oni odgovore da bi im puno draži bio naš kulen od sira – ističe.

Ne želi odati baš sve tajne njegove priprave. Zagonetno kaže kako je najveća tajna u tehnologiji obrade sira, budući da u njihov kulen ne može ići baš svakakav. Za sada ova nova proizvodnja nije (pre)intenzivna, što ne znači da uskoro neće postati.

Nije samo kulen ono čime se novobezdanski OPG može pohvaliti. Ništa manje ukusni nisu pikantni sirevi, oni s češnjakom, vlascem ili pak dimljeni. Ružići se inače mljekarstvom bave već više od 20 godine. Trenutačno imaju 10 muznih krava, junad, telad i bikove. Dnevno dobiju 200-tinjak litara mlijeka, a ono koje ne upotrijebe za proizvodnju sireva predaju Belju. Stočarstvo im je jedini izvor prihoda. Donedavno su u rad OPG-a uključena bila i dvojica sinova, ali su zbog situacije u stočarstvu odlučili potražiti neki novi izvor prihoda. Na svu sreću (za njih), u tome su uspjeli.

– Svjesni smo da je iz dana u dan sve teže, ali smo suprug i ja ostali vjerni ovoj vrsti posla. Do kada će ići, vidjet ćemo – podvlači 49-godišnja Piroška Ružić.

Ivica GETTO
Website Apps