U belomanastirsku OŠ Dr. Franje Tuđmana stigli su – roboti. Riječ je o projektu Croatian Makers, koji provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih. Robotika i automatika, kažu u Institutu, idealni su alati kako za ulazak u svijet programiranja, tako i općenito u STEM zanimanja u kojima je naše školstvo deficitarno.

– Sredina u kojoj žive učenici siromašna je najviše zbog posljedica rata te pogrešnim politikama vlasti općenito. Te posljedice će trajati predugo da bi sadašnje i buduće generacije mogle uhvatiti korak s vremenom. U školama kasnimo sa sustavnim radom na obrazovnim postignućima učenika u području automatike i robotike, pa ovaj projekt pozdravljamo – kaže ravnatelj Damir Mendler, naglašavajući kako će robotička oprema (Lego i Arduino), pristigla u školu olakšati učenicima razvoj sposobnosti analitičkog mišljenja i rješavanja problema, sistematičnost, preciznost, inovativnost i kreativnost, bez čega nema napretka. Cijela priča je zamišljena na način da učenici tijekom izvanškolskih aktivnosti rade na izradi programskih kodova pomoću kojih će roboti izvršavati zapovijedi.

– Tri su osnovne zapovijedi koje bi, nakon izrade programa, roboti trebali izvršavati, slijediti crtu, izbjeći prepreku i navoditi ih putem računala ili mobitela – objašnjava Darko Ratkajec, koji će napredne učenike uvoditi u svijet automatike, robotike i informatike. Osim što će učenici dobivati nova znanja, sudjelovat će u Croatian Makers ligi u kojoj će sudjelovati oko 200 škola i raznih udruga. U sklopu lige nekoliko je kola, a uoči svakog od njih na školske će adrese stizati zadatci na kojima će učenici sa svojim voditeljima raditi po tjedan dana uoči nastupa.

– U planu je pet kola, a nakon završetka lige robotička oprema postaje vlasništvo škole – kaže Mendler, izražavajući zahvalu što su im otvorena vrata u budućnost. Dodaje kako je robotička oprema izazvala veliku radost među učenicima, ali i kako ona predstavlja izazov za njega, te za učitelje informatike i tehničkog odgoja.I.Getto

Website Apps