8,5 MILIJUNA KUNA ODOBRENO IZ STRUKTURNIH FONDOVA

baranja-etno0246-p1

BELI MANASTIR – Jedan od vrjednijih projekata koji bi ovih dana trebao ugledati svjetlo dana na području jedinog baranjskog grada, zasigurno je Etnološki centar baranjske baštine, čiji je nositelj Grad Beli Manastir, a partner TZ Baranje. Podsjetimo, projekt obuhvaća adaptaciju postojeće zgrade u Ulici kralja Tomislava – bivši stari vrtić i uređenje dvorišnog prostora, a primarna će mu funkcija biti razvijanje kulturnog turizma. Ukupna vrijednost projekta je 8,8 milijuna kuna, od čega je Grad iz vlastitog proračuna izdvojio 320.000 kuna, dok je preostali dio od 8,5 milijuna kuna odobren iz strukturnih fondova i kohezijskog fonda EU-a.

– Cilj je ovoga projekta očuvanje etnoloških blaga Baranje, kroz stvaranje nove turističke ponude i poticanje razvoja kulturnog turizma. Glavne aktivnosti projekta, kao što su adaptacija i uređenje postojećeg objekta u Etnološki centar, uz uređenje vanjskog paviljona s pozornicom, bliže se kraju. Svoja vrata Etnološki centar baranjske baštine otvara 18. svibnja 2016. godine. Projektom sam grad Beli Manastir, ali i cijela Baranja, dobivaju novi, jedinstveni kulturno-turistički sadržaj kojim će se, uz očuvanje bogate kulturne baštine Baranje, unaprijediti turistička ponuda destinacije – kažu u TZ-u Baranje, naglašavajući kako će objekt, uz prostor stalnih postava, sadržavati prostore s povremenim postavima/izložbama, vrtni paviljon s pozornicom i oko stotinu sjedećih mjesta, veliku konferencijsku salu, suvenirnicu, te mnogo zanimljivih sadržaja tijekom godine. Unaprijed pozivaju sve da od 18. svibnja posjete novo mjesto glavnih kulturnih zbivanja u gradu Belom Manastiru. Glasova ekipa budući Etnološki centar baranjske baštine posjetila je jučer, u društvu dogradonačelnika Zorana Kranjčeca.

– Ovo je jedini slični prostor, mogu ga nazvati jedinstvenim na području Baranje, za koji vjerujem da će imati značajnu ulogu u razvoju kontinentalnog turizma i poslužiti namijenjenoj mu svrsi – istaknuo je Kranjčec, dodavši kako već postoje brojni planovi za unaprjeđenje turističke ponude, upravo kroz budući Etnološki centar. Mnogi Baranjci već su dali svoj doprinos Etnološkom centru, doniravši predmete koji će obogatiti zbirku starina, dijelu baranjske povijesti, koja će biti takoreći na dohvat ruke budućim posjetiteljima. Tako se, primjerice, gradi i starinska peć, smještena u rubu jedne od prostorija. Neće, doduše, biti u funkciji, ali će vjerno oslikavati život nekadašnjih vremena. Zašto, u konačnici, buduće učeničke ekskurzije iz raznih dijelova Hrvatske ne bi, uz Vukovar, posjetili i budući belomanastirski Etnološki centar…I.Getto

Website Apps